X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Agenția Națională Arheologică, despre unele cercetări semnificative din anul trecut

4 ian. 10:30   Societate
2171 0

Agenția Națională Arheologică a amintit despre unele cercetări semnificative efectuate anul trecut în localitatea Corjeuți.

Printre siturile arheologice cercetate prin săpături preventive sau de salvare de arheologi în anul 2023 se numără și tumulul nr. 16 de la Corjeuți, notează Noi.md.

Așa cum au dovedit investigațiile arheologice de teren, movila funerară descoperită a fost edificată în perioada timpurie a epocii bronzului de purtătorii culturii Iamnaia, sub mantaua tumulului fiind identificate două înmormăntări și două gropi rituale de mari dimensiuni atribuite culturii Iamnaia, precum și două morminte aparțințnd sarmaților din sec. I-II d. Hr.

Majoritatea complexelor arheologice din tumulul 16 de la Corjeuți au fost prezentate publicului în momentul descoperirii și cercetării lor.

Totodată, arheologii au amintit despre faptul că a fost găsit și un al doilea mormînt sarmatic, care, judecînd după piesele de inventar ce-l însoțeau pe defunct, datează în sec. II-d. Hr. și se atrtibuie unei persoane de gen feminin.


Mai multe informații despre istoria și cultura Republicii Moldova le puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

2
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?