X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ce împiedică extinderea terenurilor agricole irigate în Moldova

6 mar. 2023,, 11:15   Economie
2126 0

În anul 2022, în zona de funcționare a sistemelor centralizate de irigare în bazinele rîurilor Nistru și Prut, administrate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru irigare, au fost irigate circa 7 mii de hectare, dintre care circa jumătate au fost cu legume și culturi fructifere multianuale.

Astfel de date din Fondul de Dezvoltare Durabilă al Moldovei oferă EastFruit, menționînd că în 2020, care a fost și un an foarte uscat, aceste sisteme au furnizat apă pentru aproximativ 6 mii de hectare (datele pentru 2021 nu sînt indicative – anul a fost ploios).

Potrivit experților, astfel, progrese există, dar ele nu sînt prea mari.

Sondajele efectuate de Fond în rîndul membrilor asociațiilor arată că există cel puțin trei motive serioase care împiedică extinderea terenurilor irigate chiar și în anii de secetă severă. Primul motiv a fost și rămîne lipsa vînzărilor stabile profitabile de produse pe piețele externe. Un alt motiv cel mai des menționat de pomicultori este lipsa forței de muncă și nivelul scăzut de mecanizare a unor operațiuni agrotehnologice importante, în special a recoltării.

Anul trecut, la aceste motive tradiționale, s-a adăugat și creșterea accentuată a prețurilor la resursele energetice și serviciile de producție. În special, au crescut tarifele pentru pomparea apei către plantațiile agricole, iar în unele cazuri ponderea resurselor energetice în structura lor a crescut pînă la 60%. În 2023, unele proiecte donatoare intenționează să propună asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare ajutor pentru trecerea la "energia verde". Cu toate acestea, cel mai probabil, acest proces nu va fi rapid.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?