Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

MAIA anunță noi reglementări pentru deținătorii de terenuri

12 apr. 18:45   Societate
2709 0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a informat astăzi, 12 aprilire, despre noile reglementări stabilite în actele normative și comunică despre responsabilitățile deținătorilor de terenuri, Noi.md.

„Începînd cu anul 2024, Cadastrul funciar la nivel național va fi ținut de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare. Autoritățile publice locale vor fi responsabile de ținerea Cadastrului funciar la nivel local. Totodată, serviciile pentru reglementarea regimului proprietății funciare (subdiviziunea unității administrativ-teritoriale de nivelul II), la nivel de raion vor generaliza informația despre terenuri. Pentru o mai bună organizare și gestionare a terenurilor, au fost stabilite patru categorii esențiale: proprietate privată, terenuri arendate, terenuri aflate în subarendă și terenuri aflate în posesiune. Producătorii agricoli sînt încurajați să completeze documentația necesară și să comunice primăriilor modificările efectuate la forma de proprietate, lucru esențial pentru accesarea subvențiilor și a altor forme de sprijin guvernamental”, a menționat secretarul de stat Vasile Șarban, în cadrul unui briefing de presă

Ce trebuie să întreprindă fermierii/proprietarii de terenuri care au contracte de arendă sau subarendă?

Fermierii și proprietarii trebuie să prezinte la primăriile locale contractele de arendă sau subarendă. Contractele pe termen de pînă la 5 ani trebuie înregistrate în registrele contractelor de arendă ale primăriilor. Contractele încheiate pe un termen mai mare de 5 ani sînt notate în registrul bunurilor imobile la Oficiul Cadastral Teritorial. Totodată, în cazul terenurilor aflate în posesiune, fermierii/deținătorii de terenuri agricole trebuie să le declare primăriei. Posesiunea se dobîndește prin exercitarea voită a stăpînirii de fapt a bunului (terenului). Se consideră posesor al dreptului persoana care a început să-l exercite ca un titular.

Care sînt consecințele pentru cei care nu îndeplinesc cerințele?


Fermierii care vor prezenta datele eronate vor fi nevoiți să restituie subvențiile primite și vor fi incluși în lista de interdicție la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Care este termenul limită pentru prezentarea informațiilor?

Se recomandă fermierilor prezentarea primăriei la zi a datelor sau cel tîrziu pînă în luna mai, asupra drepturilor de folosință asupra terenurilor.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează agricultorii/proprietarii legali de terenuri să prezinte contractele de arendă, subarendă sau să comunice dreptul de posesiune odată cu obținerea acestora.

3
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?