X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experți de pe ambele maluri ale Nistrului, în ședință. Despre ce au discutat

16 feb. 19:50   Politică
952 0

Pe 16 februarie curent, în sediul din orașul Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc ședința comună a experților din domeniul agriculturii și economiei, cu participarea agenților economici din Republica Moldova, care prelucrează terenurile agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca din raionul Dubăsari. La ședință au asistat reprezentanții mediatorilor și observatorilor internaționali în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Au fost discutate problemele cu care se confruntă fermierii după introducerea de către Tiraspol a măsurilor ce limitează accesul și posibilitatea prelucrării terenurilor agricole amplasate după traseul Tiraspol-Camenca din raionul Dubăsari, precum și subiecte ce vizează asigurarea respectării legislației Republicii Moldova de către agenții economici din regiunea transnistreană, notează Noi.md.

În context, delegația din partea Chișinăului a solicitat eliminarea tuturor măsurilor restrictive impuse fermierilor, asigurarea necondiționată a accesului la terenurile agricole gestionate, posibilitatea prelucrării acestora, excluderea impunerii la plăți abuzive, precum și neîngrădirea drepturilor de realizare a producției agricole.

Reprezentanții autorităților competente de la Chișinău s-au referit și la subiectele privind exportul, reexportul, importul și tranzitul de mărfuri strategice realizat de către companiile din regiunea transnistreană, precum și cerințele de licențiere a activităților în domeniul fabricării, comercializării, păstrării și importului alcoolului etilic și a producției alcoolice, oferind în aceste sens răspunsuri clare, reieșind din prevederile cadrului normativ național în vigoare.

Totodată, specialiștii de profil din partea Chișinăului au venit cu precizări pe marginea prevederilor cadrului normativ în vigoare, care reglementează achitarea de către agenții economici din regiunea transnistreană a plăților pentru poluarea mediului și a plăților vamale.


Referitor la propunerea Tiraspolului de a convoca în timpul apropiat o ședință la nivelul experților pe probleme bancare de pe ambele maluri ale Nistrului s-a enunțat că la Chișinău vor fi desfășurate consultări în acest sens și se va reveni cu o reacție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?