Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3725

Migranții ilegali de pe insula Lampedusa blochează masiv drumurile

18 sep. 20:45   Diverse
1705 0

Migranții ilegali de pe insula italiană Lampedusa blochează masiv drumurile.

Principala lor cerință este să le permită să intre în Europa continentală pentru a primi prestații sociale.

Numărul imigranților ilegali de pe insulă a depășit 9 mii.

Anterior, s-a anunțat că pe insula Lampedusa s-a creat o situație critică din cauza migrației ilegale. Escaladarea a avut loc după sosirea unui număr record de imigranți ilegali în două zile - peste 6 mii. În total, potrivit datelor autorităților la mijlocul lunii august, de la începutul anului, pe țărmurile Italiei au ajuns peste 120 de mii de migranți. Acestea sînt cifre record în ultimii ani. În multe privințe, imigranți ilegali sosesc pe mare din cauza situației instabile din Libia și Tunisia, de unde se îndreaptă spre țărmurile Italiei. Mulți migranți doresc apoi să se mute în alte țări europene, dar toate obligațiile privind îi revin țării de sosire.

Comisia Europeană a declarat că este pregătită să consolideze controlul maritim și aerian dincolo de granițele Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul Agenției UE pentru controlul frontierelor Frontex.


Despre acest lucru a declarat de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pe insula Lampedusa, unde a ajuns la invitația prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni.

"Sîntem dispuși să consolidăm controlul atît din mare, cît și din aer [de la] Frontex", a spus von der Leyen. De asemenea, ea a admis crearea unei noi misiuni maritime pentru a preveni migrația ilegală. Șeful CE a menționat că va propune accelerarea ajutorului financiar pentru Tunisia, principala ţară de plecare pe această rută de migraţie, şi consolidarea „canalelor de imigraţie legală".
Von der Leyen a vorbit despre un plan în 10 puncte care ar trebui să garanteze următoarea abordare: "UE va decide cine poate primi azil." Acest plan include elemente precum lupta împotriva transportatorilor ilegali, confiscarea bărcilor, facilitarea expulzării imigranților ilegali și colaborarea cu țările din care pleacă migranții. În plus, ea a remarcat importanța asigurării coridoarelor umanitare legale pentru primirea refugiaților care au dreptul la azil.1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0