X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cunoștințe – peste puteri

24 mai. 2021,, 10:01 (reactualizat 24 mai. 2021,, 18:01)   Analitică
5390 2

Pe parcursul întregii primăveri s-a tot discutat: a fi sau a nu fi bacalaureatului în actualul an școlar. Absolvenții și părinții lor s-au divizat în două tabere – unii se pronunță pentru anularea examenelor de absolvire ale ciclurilor gimnazial și liceal (c.9 și 12), alții cred că elevii trebuie să susțină testarea finală, nu e cazul să se relaxeze. Așa cred și mulți pedagogi, specialiști în domeniul educației și conducătorii departamentului public de profil.

Băiețandri și fetișcane…

Încă la finele lunii februarie în internet a fost lansată colectarea semnăturilor sub petiția adresată Ministerului educației cu rugămintea de a anula examenele de absolvire după anul de studii. Autorii-liceeni își argumentau cererea prin calitatea joasă a cunoștințelor obținute de elevi din cauza proastei organizări a orelor online. Dar în scurt timp ministerul a declarat că examenele vor avea loc oricum, așa că colectarea semnăturilor a fost stopată.

Dar s-a dovedit, că tema este așa de fierbinte, discuțiile așa de furtunoase, nemulțumiții așa de mulți , că un alt grup de absolvenți a lansat o nouă petiție. Despre necesitatea anulării examenelor de absolvire nu numai în acest an, dar și în următorii ani, pe motiv că această formă de verificare a cunoștințelor nu mai este actuală.

«Examenele de absolvire reprezintă o metodă învechită, care nu se mai practică în majoritatea țărilor europene. Persoanele capabile să adopte legea privind anularea examenelor trebuie să înțeleagă, că în prezent această metodă este ineficientă, în plus – avem o societate în care examenele de absolvire nu-s altceva – doar un stres și pentru elevi, și pentru părinți, și pentru profesori… În același timp, mulți absolvenți ai liceelor deja au fost înmatriculați în universitățile din străinătate și nu mai au nevoie să susțină BAC-ul. Pentru a-și continua studiile peste hotare ei au nevoie doar de diploma de absolvire a liceului. Astfel, examenele de bacalaureat înseamnă stres și insomnie pentru un timp îndelungat », – se spunea în cea de-a doua petiție online.


Autorii se arătau nedumeriți: de ce în anul de studii 2020-2021 olimpiadele de orice gen au fost anulate, deși ele se desfășoară la fel ca și sesiunea de bacalaureat și cu participarea elevilor din întreaga țară, iar examenele de absolvire – nu?

Timp de mai multe săptămîni această petiție a fost difuzată pe rețelele sociale, adversarii examenelor și simpatizanții lor o distribuiau prin profilurile lor, sub ele se discuta aprins. Însă ministerul educației nu preconiza careva indulgențe, se pregătea pentru organizarea BAC-ului, în mass-media și emisiunile tematice declara că actuala sesiune va fi adaptată condițiilor epidemiologice existente și că testele vor fi simplificate.

precum și părinții lor

Pe unii părinți îndărătnicia ministerului educației îi supără. Svetlana Paladi, mama a doi elevi, a fost uluită de refuzul ministerului de a merge în întîmpinarea copiilor. «Am fost chiar șocată de forma categorică și grosolană în care li s-a răspuns că examenele nu vor fi anulate. S-au ferit, ca de muște. Da copiii au dreptate absolută – online, notele au fost puse și neobiectiv, și neregulat. Reiese că BAC-ul este unica posibilitate să obții nota binemeritată. Dar dacă nu au existat studii normale, despre ce fel de notă echitabilă putem vorbi?.. În acest an sesiunea de bacalaureat este un absurd total. Anul trecut copiii au învățat pînă la mijlocul lunii martie, da examenele au fost anulate. Profesori cunoscuți spun că ele nu ar trebui să aibă lor nici anul viitor», - își spune părerea această mamă.

«Demnitarilor noștri nu le pasă cum vor susține copiii BAC-ul. Să luăm, spre exemplu, familia noastră cu doi elevi de clasa 9 și a2. La începutul anului de studii , în două schimburi, au avut două luni de lecții de 30-35 minute, cu pedagogi maxim obosiți către schimbul doi. Între 1 și 24 noiembrie orele s-au petrecut în regim normal. După care am stat cu toții acasă în carantină, deoarece ne-am îmbolnăvit de covid, unul după altul. De la mijlocul lui ianuarie am revenit la regimul normal de studii, dar deoarece profesorii și elevii se îmbolnăveau, în clase se făceau și trei înlocuiri pe zi. Apoi – vacanța, și iar studii la distanță. În total, copii mei au avut parte de studii normale doar nouă săptămîni. Da îi vor examina ca pe cei care au învățat », – și-a expus nemulțumirea o altă mamă, Tamara Ababii.

Însă acestei tabere a părinților i se împotrivește alta, care nu vede nimic rău în susținerea examenelor de absolvire, chipurile, cel care a vrut – a învățat. « De fapt, cel care a avut scopul să învețe și să aplice la universitate (în special peste hotare) a învățat și s-a pregătit, de aceea nu este nimic strașnic în BAC. Dacă ai învățat pe parcursul anilor de studii, îl vei susțină măcar pe nota minimă, dacă ai lenevit – nimeni nu te va ajuta. BAC-ul ar fi putut fi anulat, dacă selectarea pentru universități s-ar face în baza examenelor de admitere, atunci s-ar vedea cine dorește cu adevărat să învețe», – a opinat un alt părinte, Vitalii Gherasimov.

BAC sau nu BAC?

Pe valul de revoltă a absolvenților și părinților lor care cereau anularea examenelor de absolvire în instituțiile de studii preuniversitare, socialiștii au pregătit un proiect de lege și l-au înregistrat în parlament. Deputatul PSRM Nichita Țurcan, care promova documentul, a propus ca diplomele de bacalaureat să fie eliberate fără susținerea examenelor, în document fiind trecute notele medii obținute de elevi la estimările anuale în clasele 10-12 ale școlilor medii, sau la anul 1-3 în colegii. Se propunea, ca absolvenții cl.9 să primească atestatele fără susținerea unor examene, cu indicarea notelor medii anuale obținute în cl.7 -9.

Însă documentului înregistrat nu i-a fost dat să fie dezbătut, dat fiind că în scurt timp prin decret prezidențial parlamentul a fost dizolvat.

«Nu vor fi auzite vocile a mii de absolvenți și părinți, care au semnat petiția cu cererea de a anula BAC-ul în virtutea faptului că învățarea online a redus mult calitatea procesului de studii. După ce Sandu a semnat decretul de dizolvare a parlamentului, inițiativa noastră de anulare a examenelor de bacalaureat, precum și în școlile medii și primare, în acest an nu are șanse de succes. Pentru că proiectul nu a fost votat, barem, în primă lectură, el nu mai poate fi aprobat de deputați. Noi nu vorbim numai despre Chișinău, noi vorbim despre întreaga țară, căci dacă în capitală situația privind computerele și studierea online , mai mult ori mai puțin, nu este proastă, în republică există numeroase localități în care copiii nu dispun elementar de computere, notebook-uri și nu se pot conecta la studiile online », – a scris N.Țurcan pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Însă nu în toate localitățile rurale situația privind existența gadgeturilor și a accesului la studiile online este catastrofală, de aceea mulți profesori cred că examenele de absolvire trebuie susținute, pentru a-i menține pe elevi în formă bună. Și Andrei Șeveli, profesor la gimnaziul-grădiniță în numele lui Marko Vovchiok din satul Ferapontievca, UTA Găgăuzia, este convins că anularea examenelor de bacalaureat într-o oarecare măsură este relaxantă pentru copii.

– Le apare ideea: «А, totul este normal, pot răsufla ușurat, căci diplomele le vom primi pe degeaba» (citez expresiile elevilor), – comentează pedagogul. – Da, înțelegem cu toții, că trebuie să înveți de dragul cunoștințelor, nu pentru examene, dar mulți profesori escaladează situația privind examenele, terorizează la acest subiect copiii cu veșnica și înfricoșătoarea întrebare: «Ce vei face la examen?». Și da, ar fi mult mai eficient sistemul examenelor de admitere la universități (ar tria fluxul persoanelor cu diplomă ). Dar în țara noastră avem sistemul pe care îl avem, și eu cred că timp de nouă ani elevul obține cunoștințele de bază, pe care le va utiliza în continuare. Programul cl. 10-12 este doar o repetare și o consolidare a deprinderilor. Iată de ce nu-s de acord cu declarațiile de genul «Doamne, în cl. 12 am învățat online, nu voi putea susține examenul ». Cer scuze, dar dacă elevul timp de 10 ani chiar a învățat măcar în volum de 30%, el va putea susține bacalaureatul.

– Examenele de bacalaureat trebuie să fie obligatorii și în acest an de studii, căci pentru susținerea lor elevul se pregătește nu un singur an, da cel puțin 10–12, – îl citează AI IPN pe Grigore Vasilache, directorul liceului ”Mircea Eliade”. – Pentru elevii care doresc să-și continue studiile peste hotare, și noi avem foarte mulți de aceștia, diploma de bacalaureat este foarte importantă. De aceea noi trebuie să avem grijă nu numai de leneșii care nu vor să învețe, dar și de elevii care doresc să o facă, și să le creăm toate condițiile pentru aceasta.

La mijlocul lunii martie Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de politici publice, în timp se prezenta în conferința de presă organizată de Info-Prim Neo rezultatele studiului «Calitatea educației în condițiile crizei sanitare », a atins și subiectul examenelor de absolvire a ciclurilor gimnazial și liceal. A.Gremalschi crede că decizia de a anula testarea elevilor cl. 9 și 12 în condițiile pandemice în a.2020 a fost una controversată. În opinia sa, dacă au fost anulate examenele, absolvenții gimnaziilor și liceelor nu trebuie să le fie eliberate diplome, însă ele le-au fost eliberate fără evaluare.

Gremalschi a menționat, că autoritățile au obligația să găsească o modalitate de evaluare în condițiile crizei sanitare. «Se spune în popor: ceea ce nu este evaluat, nici nu se prea învață. Așa e majoritatea dintre noi», — a menționat directorul de programe la Institutul de politici publice.

Și Igor Șarov, ex-ministrul educației, rectorul Universității de stat din Moldova, citat de mass-media, crede că examenele de bacalaureat trebuie organizate în acest an, pentru că elevii au studiat nu numai la distanță, dar și în clase, conform modelelor alese de instituții.

Vorbind în cadrul seminarului «Cele mai bune practici ale studiilor superioare în UE: Posibilități pentru tinerii din Republica Moldova», I.Șarov a menționat, că în a. 2020 numărul studenților înmatriculați în universitățile din Republica Moldova s-a majorat comparativ cu anii precedenți, și această majorare se explică prin anularea examenelor de bacalaureat din cauza pandemiei COVID-19. Din această cauză absolvenții liceelor, care doreau să-și continue studiile în România sau alte țări UE, nu au putut să o facă fără diploma de bacalaureat.

Examenul va avea loc și pe timp de pandemie

Și iată că deja la 13 mai Lilia Pogolșa, care asigură interimatul funcției de ministru al educației, culturii și cercetării, în cadrul unei conferințe de presă a vorbit despre aceea cum va fi organizată testarea finală a elevilor din clasele 4, 9 și 12, care absolvesc ciclurile primar, gimnazial și liceal.

Evaluarea finală a absolvenților școlii primare a avut loc între 12 și 20 mai. Examenele de absolvire a gimnaziilor în care există clasele 9, se vor desfășura între 3 și 14 iunie. Le vor susține 29 765 de elevi.

Din cele menționate de șefa Ministerului educației anul acesta au fost introduse reguli noi de organizare a examenelor de absolvire a ciclului gimnazial. Testele vor fi expediate prin poșta electronică în zilele desfășurării examenelor, cu 30 de minute înainte de începerea acestora, iar instituțiile le vor tipări pentru a-i asigura pe toți elevii prezenți la testare.

Pentru absolvenții gimnaziilor, care în ziua examenului se vor afla în carantină /izolare din motive de sănătate sau alte motive importante, va fi organizată o sesiune suplimentară în perioada 23-25 și 28 iunie.

– Organizarea examenelor de bacalaureat este o metodă de evaluare a cunoștințelor de bază și a deprinderilor absolvenților ciclului liceal, care nu este obligatorie ( probabil, ministra a avut în vedere că nu toți vor merge la universități), - a declarat Lilia Pogolșa . – Examenele vor avea loc între 4 și 22 iunie, 2021. În anul de studii 2020-2021 pentru a susține BAC-ul s-au înregistrat 16 773 de candidați, dintre care 11094 din liceele teoretice, 5121 – din colegii /centre de excelență, 203 – din universități și 355 –care vor susține extern.

Și în organizarea examenelor de bacalaureat Ministerul educației a introdus inovații. Candidații vor fi testați în centrele pentru bacalaureat, dotate cu camere video, numărul cărora a crescut comparativ cu anii precedenți de la 88 la 93. Numărul elevilor în aceste centre va varia între 6 și 297. La Chișinău, vor exista doar două centre de bacalaureat, în care vor susține examenele peste 300 de elevi.

Evaluarea lucrărilor și examinarea contestațiilor se va face în două centre - Centrul republican de evaluare și Centrul republican de examinare a contestațiilor. Numărul centrelor de evaluare, comparativ cu cel din anii trecuți, va crește de la 2 la 4, iar centre de examinare a contestațiilor vom avea două în loc de unul. Peste 600 de profesori vor fi atrași la evaluarea testelor și revizuirea lucrărilor în caz că elevii vor depune contestații.

Pentru a preveni cazurile de infectare cu coronavirus vor fi respectate toate regulile de protecție: numărul elevilor în clasele de examinare nu va depăși capacitatea prevăzută – o persoană în fiecare bancă, amplasată la distanța de minim un metru de celălalt candidat.

Lilia Pogolșa a dat asigurări, că pentru sesiunea de bacalaureat din a.2021 ministerul a simplificat programele de examinare a tuturor nivelurilor de studii, reieșind din faptul că în perioada pandemiei s-a recurs la studierea online.

În ce măsură testele vor corespunde programului studiat, elevii vor afla nemijlocit la examen. Acum însă, din cele relatate pentru Noi.md, în condiții de anonimat , de Victor B., care absolvește unul dintre liceele chișinăuiene, testul de probă a conținut sarcini din temele care nu au fost studiate conform programului. Băiatul a spus că s-a isprăvit cu testul, însă pentru a-l scrie a avut nevoie nu de trei ore, cum prevede timpul examenului, da de toate șase. Și toate – din cauza temei nestudiate. Dar în general, menționează Victor, el este dispus să susțină examenele de absolvire, și se pregătește intens pentru aceasta. Ceilalți absolvenți trebuie să facă același lucru.

Lidia Ceban

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?