X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Vaccinarea în epoca coronavirusului: voluntară sau forțată?

10 noi. 2020,, 18:00   Analitică
51148 3

Numărul de cetățeni sceptici, care pledează pentru o abordare flexibilă a imunizării și admiterea copiilor nevaccinați în instituțiile de învățămînt, este în creștere în rîndul tuturor populației și acest lucru se întîmplă nu doar în Moldova.

În întreaga lume cîștigă popularitate mișcarea parsoanelor anti-vaccinare, care au refuzat vaccinarea din diverse motive. Printre ei sînt tot mai mulți părinți care nu doresc să-și vaccineze copiii. În ultimii 15 ani, în Moldova numărul vaccinărilor în rîndul copiilor pînă la 12 luni a scăzut cu 10%. În țară anual rămîn cîteva mii de copii neimunizați. Mulți spun "nu" vaccinărilor, considerînd că organismul copiilor poate face față singur bolilor și poate dezvolta imunitate naturală, precum și din cauza fricii față de efectele secundare.

O nouă rundă de discuții despre legalitatea vaccinării obligatorii se desfășoară și în legătură cu apariția vaccinului împotriva coronavirusului. OMS a menționat că decizia trebuie luată de autoritățile naționale, considerînd că țările trebuie să-și definească singure politicile de imunizare. Unele guverne au declarat deja că vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie, însă majoritatea lor în prezent pledează pentru "libertatea de alegere" în această privință.

Pedeapsă vs convingere

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), în anul 2005 nivelul de acoperire cu șase vaccinuri principale în țara noastră a fost de 97-99%, iar pînă în 2019 s-a micșorat pînă la 90%. Cu alte cuvinte, în ultimii 15 ani, numărul copiilor care au fost vaccinați a scăzut cu aproximativ 10%. În special, în fiecare an, aproximativ 3.000 de nou-născuți nu sînt vaccinați împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. În Moldova vaccinarea se efectuează cu vaccinare mixtă imediat împotriva acestor trei boli infecțioase.


În ultimii patru ani, în cadrul Programului Național de Imunizare au fost introduse circa 4,7 milioane de doze de vaccin. Potrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Sănătății, au fost înregistrate 454 de reacții adverse de gravitate moderată pînă la severă, care au fost vindecate într-un timp scurt, fără consecințe și probleme de sănătate ulterioare. "De asemenea, în ultimii ani nu au existat cazuri de șoc anafilactic (reacție alergică foarte severă) sau deces în rezultatul administrării vaccinului", raportează Ministerul Sănătății. Oficialii susțin că vaccinurile moderne utilizate în Moldova sînt procurate prin intermediul organizațiilor internaționale și sînt supuse unor controale amănunțite privind siguranța și eficiența.

Cu toate acestea, în absența unei politici publice bine gîndite în domeniul vaccinării, aceste declarații rămîn de cele mai multe ori neauzite. Experții spun că o soluție pozitivă, care ar permite netezirea efectul percepției riscurilor în urma vaccinării, ar putea fi introducerea unui sistem de stat de compensare a posibilelor daune cauzate de vaccinuri. În prezent, astfel de mecanisme funcționează în aproximativ 25 de țări din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

În schimb, pentru a promova în rîndul populației ideea imunizării, în Moldova, cu sprijinul structurilor internaționale, se desfășoară în mod regulat campanii de informare. Una dintre ele, numită "Vaccinează copiii, protejează-ți viitorul!" a inițiat recent Ministerul Sănătății în comun cu OMS și UNICEF. Astfel de campanii privind necesitatea vaccinării populației desfășoară periodic și autoritățile locale, inclusiv primăria capitalei, în persoana Direcției Generale protecție socială și sănătate. Anterior, Ministerul Sănătății și ANSP au lansat site-ul de informare vaccineaza.md aprobat de OMS. Cu ajutorul acestuia, părinții pot calcula calendarul individual de vaccinare și pot primi răspunsuri la întrebările care-i frămîntă.

În acest context, mass-media socială îngustează tot mai mult posibilitățile de a distribui informații pe o temă atît de delicată. Astfel, în luna octombrie, compania Facebook Inc. care deține rețeaua socială cu același nume, cu o audiență de peste 2,7 miliarde de utilizatori, a anunțat interzicerea publicității care conține critici în adresa vaccinării, avînd scopul de a lupta împotriva dezinformării despre vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus. Anterior, compania a fost criticată în repetate rînduri din cauza faptului că nu a împiedicat răspîndirea informațiilor contradictorii pe această temă. În special, este vorba despre o mare comunitate, care se declară împotriva vaccinării, care afirma că medicii care nu respectă etica profesională, s-au înțeles să ascundă dovezile posibilelor daune a vaccinurilor pentru copii. În prezent compania șterge astfel de conținut de pe platforma sa principală și pe Instagram. Noile reglementări nu se referă la promovarea proiectelor de lege sau a politicii de stat în domeniul vaccinării, inclusiv împotriva infecției cu coronavirus, precum și la campaniile de informare ale OMS.

Experții atenționează că, în ultimul timp, în Moldova și peste hotare, necesitatea vaccinării este legată tot mai des de realitățile coronavirusului. "Pandemia COVID-19 ne-a condus într-o oarecare măsură la ceea de la ce am pornit atunci cînd oamenii nu aveau acces la vaccinurile salvatoare de vieți. Astăzi, frica de necunoscut și vulnerabilitatea în fața virusului agresiv ne poate aminti cu ușurință de momentele prin care au trecut părinții, bunicii noștri", a declarat în cadrul campaniei de informare reprezentantul UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma. Un mesaj similar a transmis și reprezentantul OMS în Moldova, Igor Pocanevici.

Totodată, în societate se creează o atmosferă de intoleranță față de cei care nu susțin ideea vaccinărilor obligatorii. De exemplu, ex-ministrul Sănătății, deputatul Ruxanda Glavan, a venit cu propunerea de a pedepsi dur părinții care nu-și vaccinează copiii. "Părinții care refuză vaccinarea încalcă nu numai legea, ci și drepturile propriului copil și trebuie pedepsiți. Amenzile usturătoare ar fi o metodă de prevenție a acestor situații și o acțiune justificată din partea autorităților", a scris Glavan pe pagina sa de pe rețelele de socializare. Ea precizează că "Cei care au suspiciuni în privința vaccinării trebuie convinși de necesitatea ei. Iar cei care se încăpățânează fără motive pertinente - să fie acționați în instanță așa cum se cuvine în toate cazurile când legea este sfidată".

Intervenție "disproporționată"

Și în prezent limitarea dreptului la educație a copiilor nevaccinați provoacă discuții fierbinți. Biroul avocatului poporului a emis recent o declarație în care se spune că subiectul vaccinării a fost examinat o lungă perioadă de timp din mai multe puncte de vedere. ”În prezent, părinții consideră că admiterea copiilor în colectivități şi instituții educaționale şi de recreere, condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice, le limitează considerabil dreptul de a lua decizii privind sănătatea copiilor lor, de a-și asuma responsabilitatea pentru sănătatea acestora prin alegerea vaccinării, nevaccinării sau vaccinării selective, în funcție de particularitățile individuale ale fiecărui copil", se menționează în declarație.

În contextul sesizărilor primite din partea mai multor părinți, în privința respectării dreptului la sănătate și educație a copiilor nevaccinați, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, menționează că vaccinarea profilactică a populației împotriva bolilor infecțioase include vaccinări sistematice, vaccinări conform indicațiilor epidemiologice şi vaccinări recomandate. Respectiv, potrivit ombudsmenilor, limitarea accesului copiilor nevaccinați în instituțiile de educație reprezintă măsuri împotriva bolilor infecțioase transmisibile și a consecințelor acestora asupra sănătății individuale și publice, iar legislația Republicii Moldova privind vaccinarea obligatorie nu prevede excepții de ordin religios sau de altă natură.

În acest sens, Ombudsmanul Copilului a notat că orice stat are obligația de a adopta politici eficiente privind securitatea sănătății cetățenilor săi, iar cetățenii sunt obligați să o respecte, inclusiv în domeniul vaccinării. Potrivit ei, instituțiile de sănătate publică au obligația de a informa părinții despre eventualele reacțiile adverse care pot apărea în urma administrării vaccinului și modul în care este necesar să reacționeze în asemenea situații. Ombudsmanul Copilului face apel către părinți de a imuniza copiii și atenționează instituțiile de sănătate publică asupra respectării tuturor standardelor în procesul imunizării.

Anterior, comentînd restricțiile pentru elevi, ombudsmanul pentru protejarea drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a menționat că anume statul este obligat să pună la dispoziția copilului diferite forme alternative de educație, în cazul în care acestuia i se interzice frecventarea unei instituții de învățămînt. "Restrîngerea unui drept trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi nu poate atinge existenţa dreptului sau a libertăţii", consideră Bănărescu. În opinia ei, restricțiile în ceea ce privește admiterea copiilor care nu au fost vaccinați și care nu au contraindicații medicale argumentate reprezintă în mod evident o ingerință în exercitarea dreptului la educație.

Între timp, și în acest an, înainte de a trimite copiii la școală, părinții au fost obligați să semneze un angajament de responsabilitate, care apoi este prezentat conducerii instituției de învățămînt. Documentul, elaborat de Ministerul Educației, obligă adulții să respecte o serie de cerințe stricte privind comportamentul copilului în școală, noi reguli de protecție împotriva coonavirusului și momente organizatorice, printre care și certificatul medical, din care să confirme îndeplinirea planului individual de vaccinare în funcție de vîrstă. Drept rezultat, ca și înainte, mulți părinți ai căror copii nu sînt vaccinați s-au confruntat cu problema admiterii în instituțiile de învățămînt. La Chișinău au avut loc de mai multe ori acțiuni de protest ale susținătorilor mișcării împotriva vaccinării obligatorii a copiilor de rujeolă și alte maladii.

Neconcordanțe cu Constituția

Conform Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, vaccinarea preventivă a populației împotriva bolilor infecțioase este împărțită în trei categorii: sistematică, conform indicațiilor epidemiologice și recomandată. În toate cazurile, condițiile și ordinea organizării lor sînt determinate de Ministerul Sănătății. Obligatorie este vaccinarea preventivă sistematică, care este asigurată de stat la vîrstele şi pentru grupurile de populaţie stabilite în Programul naţional de imunizări. În același timp, lista bolilor infecţioase contra cărora se aplică vaccinarea profilactică sistematică şi lista grupurilor de risc se aprobă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Disputele se desfășoară, în primul rînd, în jurul prevederilor legislației ce prevăd vaccinarea obligatorie a minorilor. "Admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreere este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice", se menționează în pc. (6) art. 52 din Legea cu privire la supravegherea de stat a sănătății publice. În art. 21 din Programul Național de imunizare pentru anii 2016-2020 se precizează: "asigurarea admiterii în colectivităţile de copii, în lipsa contraindicaţiilor medicale argumentate și documentate, doar a copiilor vaccinaţi în conformitate cu prezentul Program;".

Mulți părinți menționează că aceste prevederi restricționează accesul minorilor la educație, în special în legătură cu cazurile tot mai frecvente în care nu sînt admiși copii care nu au fost vaccinați. În plus, ei consideră incorecte încercările de izolare publică a copiilor nevaccinați. Această prevedere a fost contestată acum doi ani la Curtea Constituțională de către deputatul PSRM Vladimir Odnostalco și actualul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, care în acea perioadă se ocupa de practica juridică.

Potrivit deciziei CC din 30 octombrie 2018, în Moldova elevii și copiii de grădinițe care nu au fost vaccinați obligatoriu nu pot fi admiși în instituțiile de învățămînt. Voturile judecătorilor s-au repartizat în mod egal, ceea ce nu a influențat adoptarea deciziei, iar în acest sens legislația corespunde Constituției. Judecătorii au ajuns la concluzia că vaccinarea este obligatorie pentru toți copiii, indiferent de grupul de risc, precum și au confirmat dreptul autorităților de a limita acces la învățămîntul obligatoriu primar și secundar, pînă la prezentarea documentului cu privire la vaccinare, cu excepția cazurilor cînd sînt confirmate contraindicații medicale. În opinia CC, ”refuzul vaccinării unui copil în privința căruia nu există contraindicații în acest sens nu atrage doar interdicția legală de admitere a acestuia în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere, ci și riscul îmbolnăvirii lui".

Totodată, CC a recunoscut că există copii cărora le sînt contraindicate vaccinările, dar care pot fi admiși în colective, instituții de învățămînt și instituții de recreere. Instanțele au considerat că "sănătatea acestor copii se află în pericol din cauza posibilului acces în aceste instituții a minorilor nevaccinați, care nu au contraindicații pentru vaccinări și care pot fi purtători de boli contagioase". Judecătorii consideră că limitarea accesului în instituțiile de învățămînt și de recreere a copiilor vaccinați, dar a căror stare de sănătate le permite vaccinarea, "nu reprezintă o măsură gravă în ceea ce privește dreptul la educație și dreptul la respectul vieții private". CC le-a recomandat părinților care sînt împotriva vaccinării să folosească "metode alternative de studiere".

Mulți avocați și apărători ai drepturilor omului sînt pînă în prezent surprinși de poziția exprimată de CC. În opinia lor, legea care spune că grădinițele și școlile acceptă doar copii vaccinați devine un obstacol juridic care încalcă dreptul la educație. Conform Constituției Moldovei, obligația statului este de a garanta tuturor copiilor o educație primară obligatorie. În legea de bază nu este stabilită condiția ca educația să fie garantată doar copiilor vaccinați.

După decizia CC, nemulțumirea activiștilor care se opun vaccinării obligatorii doar a crescut. Ei și-au exprimat intenția de a ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Mai ales că în 2013, la solicitarea Avocatului Poporului, CC a examinat deja regulamentul Legii privind neadmiterea copiilor nevaccinați în sistemul de învățămînt. Pe atunci judecătorii Victor Pușcaș, Elena Safaleru și Dumitru Pulbere au votat pentru neconstituționalitatea acesteia. Ei s-au referit la Decizia CEDO, care a examinat în 2012 cazul "Solomahin împotriva Ucrainei", din care rezultă că omul are dreptul să refuze vaccinarea.

Vaccinarea împotriva COVID-19 și ”libertatea de alegere”

O nouă rundă de discuții despre legalitatea vaccinării obligatorii se desfășoară în legătură cu așteptarea apariției vaccinului împotriva coronavirusului. În întreaga lume sînt create peste 100 de vaccinuri. În legătură cu criza pandemică la nivel global, acest subiect a început să fie pus în discuție din ce în ce mai mult, precum și probleme de înăsprire a controlului din partea guvernelor. Experții consideră că, pînă la crearea unui vaccin eficient împotriva COVID-19, multe state se vor confrunta cu necesitatea de a-și revizui politicile în acest domeniu.

Liderii multor țări și organizații internaționale, inclusiv secretarul general al ONU, Antonio Guterres a îndemnat deja populația la lupta împotriva dezinformării și a "teoriilor conspirației" cu privire la vaccinul COVID-19. "Odată cu răspîndirea virusului, observăm, de asemenea, răspîndirea dezinformării despre viitorul vaccin. Acest lucru provoacă nesiguranță și provoacă teorii sălbatice ale conspirației. Neîncrederea în vaccinuri crește în întreaga lume", a declarat Guterres în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, mulți oameni vorbesc despre nedorința sau renunțarea la vaccinul împotriva coronavirusului.

Potrivit experților, în unele țări, prin decizia autorităților naționale, vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea deveni obligatorie. OMS consideră că, pentru dezvoltarea imunității colective, două treimi din populația planetei ar trebui să fie vaccinată în mod natural. Totodată, OMS nu a îndemnat la vaccinarea obligatorie în condițiile pandemiei de coronavirus, considerînd că țările singure trebuie să stabilească politicile de imunizare. Despre acest lucru a anunțat pe 20 octombrie reprezentantul oficial al Organizației Margaret Harris în cadrul unui briefing de la Geneva, care a fost difuzat online. Astfel, decizia le aparține guvernelor, unele dintre care au declarat deja că vaccinarea împotriva coronavirusului va fi obligatorie.

Printre acestea se află și autoritățile australiene, care vor face excepție doar într-un singur caz - din motive medicale. După cum a spus premierul țării, Scott Morrison, vaccinurile vor fi gratuite pentru toate cele 25 de milioane de australieni. Declarații pentru vaccinarea obligatorie împotriva coronavirusului au fost făcute și de unele țări din Europa. În opinia mai multor oficiali europeni, "libertatea de alegere" în această chestiune este inadecvată, pentru imunizarea rapidă a populației și excluderea amenințării cu creșterea bruscă a numărului de infectați ar fi utilă vaccinarea obligatorie.

Cu toate acestea, experții îndeamnă să fie luat în considerare faptul că vaccinul împotriva noii infecții coronavirale ar putea să nu fie potrivit multor persoane, inclusiv cu imunodeficiențe primare, boli inflamatorii și autoimune, boli sistemice ale sîngelui, precum și lupus. Vaccinului ar trebui testat cel puțin 1,5 ani, deoarece acum nu se știe prea multe despre interacțiunea virusului cu sistemul imunitar uman, iar vaccinul ar trebui să fie sigur pentru toți oamenii, și cei sănătoși, și cei bolnavi cronici.

În astfel de condiții, marea majoritate a țărilor aderă la ideea vaccinării voluntare. De exemplu, pe o astfel de cale a mers Rusia: ministrul Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, a declarat că fiecare locuitor va putea decide independent dacă vrea să se vaccineze împotriva infecției cu coronavirus. Nu vor impune vaccinul nici SUA. Mai mult, potrivit unui studiu din septembrie al Pew Research Center, numărul de americani care spun că vor fi de acord cu vaccinarea împotriva coronavirusului a scăzut dramatic de la începutul acestui an. Potrivit organizației, aproximativ 51% din populația adultă din SUA au anunțat că ei, fie cu suguranță, fie probabil, ar accepta să fie vaccinați dacă vaccinul ar fi fost disponibil în prezent, ceea ce este cu 21% mai puțin decît în luna mai. Se așteaptă ca această cifră să scadă și mai mult pînă la sfîrșitul anului.

Germania, de asemenea, promite că vaccinarea împotriva coronavirusului va fi absolut voluntară. Oficialii locali subliniază că vaccinul va începe să fie aplicat numai după ce va fi confirmată siguranța acestuia, iar acest principiu va fi respectat de UE în ansamblu. Înainte de a decide cu privire la utilizarea vaccinului, acesta va fi testat pe mii de voluntari, care se presupune a fi a treia etapă a testării. Autoritățile germane sînt convinse că vor putea atinge un nivel suficient de imunizare a populației cu o abordare voluntară.

Autoritățile moldovenești au anunțat deja că procedura de imunizare nu va fi obligatorie, ci voluntară. Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a comunicat că s-a adresat oficial conducerii Rusiei cu privire la furnizarea în Moldova a vaccinului împotriva coronavirusului, de îndată ce acest lucru va fi permis de normele internaționale. Într-un mesaj video pe pagina sa de pe rețelele de socializare, el a menționat că mizează pe vaccinarea în masă a cetățenilor, care vor putea decide de sine stătător cu privire la vaccinare.

În susținerea vaccinării benevole împotriva COVID-19 s-au pronunțat și cîteva ONG-uri, care au adresat o scrisoare conducerii superioare a țării. Organizațiile obștești au cerut garanții din partea statului că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi forțată. "Ne-am opus anterior vaccinării obligatorii a copiilor. Nu sîntem în totalitate împotriva vaccinării, dar în mai mult de 12 ani de cercetare a acestei probleme am adunat destule probe teoretice și practice și am decis că fiecare părinte trebuie să înțeleagă riscurile apariției complicațiilor în urma vaccinării, despre care oficial nu se spune aproape nimic", a explicat reprezentantul organizației "Planeta Curată", Alexandr Covalischii.

Potrivit reprezentantului Centrului Independent de Informare, Laura Prepeliță, în Moldova există o mulțime de exemple, atunci cînd este încalcat principiul liberei alegeri în ceea ce privește vaccinarea: "Ne referim la cazurile de vaccinare a copiilor din țară, cînd adesea părinții nu au acces la informații suficiente privitor la conținutul vaccinurilor, țara de origine și efectele adverse care pot surveni ca rezultat al vaccinării. Totodată, copiii nevaccinați nu sînt admiși în colectivitățile de copii, în grădinițe, și au fost tentative să nu fie admiși de asemenea în școli. Aceste lucruri demonstrează că în Republica Moldova, stat democratic, deja se fac tentative de a leza drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la protejarea sănătății copiilor și are loc discriminarea privind accesul la educație. Mai mult ca atît, niciun organ competent din țară nu și-a asumat responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinării, inclusiv în cazurile de deces ca urmare a vaccinării”.

Vladislav Bordeianu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?