X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

O expoziție consacrată patrimoniului cultural recuperat, vernisată la Chișinău

22 iun. 2018,, 08:21   Afiș
2399 0

O expoziție inedită cu genericul ”Patrimoniul salvat” a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Ana Boldureanu, șefă de secție în cadrul instituției, a menționat că expoziția aduce în fața publicului obiecte intrate în colecția muzeului ca urmare a deciziei Comisiei interdepartamentale pentru stabilirea destinaţiei obiectelor, confiscate sau fără stăpîn, care prezintă valoare istorică, ştiinţifică, artistică sau altă valoare culturală, precum şi a obiectelor de cult, instituită pe lîngă Ministerul Finanțelor.

”Aceste obiecte au fost confiscate pe parcursul anilor de către organele de drept ale Republicii Moldova, inclusiv cele reținute la diferite posturi vamale din țară. Ele prezintă o varietate largă de exponate: icoane pictate pe lemn, icoane turnate în bronz, podoabe din platină, aur și argint cu pietre prețioase, monede de aur, monede antice, decorații, piese de argintărie laică și religioasă etc. În total, au fost expuse peste 5000 de piese”, a precizat Ana Boldureanu.

La rîndul său, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a spus că în expoziție sînt incluse și cîteva loturi de obiecte cărora li s-a asigurat expertiza, evaluarea, evidenţa şi care așteaptă deciziile organelor de drept referitoare la soarta lor. Ele vor fi prezentate Comisiei interdepartamentale pentru stabilirea destinaţiei ulterioare. ”Acestea sînt cunoscute publicului din presa periodică, dar foarte puțină lume a avut posibilitatea să le vadă. Menționăm dintre acestea piesele din lotul reținut de autoritățile vamale din Amsterdam, care conform actelor provenea din Republica Moldova, dar și un eșantion mare de obiecte antice și bizantine, reținut în februarie 2017 la postul vamal Leușeni și alcătuit din vase de lux din sticlă, ceramică, statui, monede grecești și romane din argint și bronz etc.”, a subliniat Eugen Sava.

Prezent la eveniment, Sava Maimescu, doctor conferențiar la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova a afirmat că, în prezent, se ocupă de studiul științific al doctrinelor vamale și că a elaborat un proiect de lege cu privire la frontiera vamală a statului și altul privind modalitatea de scoatere și introducere în țară a obiectelor de valoare culturală mondială. ”Vorba e că deocamdată nu avem un cadru legal privind protejarea acestor obiecte, pe care unii încarcă să le scoată din țară”, a constatat Sava Maimescu.


Expoziția va fi deschisă pînă la 25 septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?