COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Arabia Saudită renunță la tradiții. Ce hotărîre istorică a luat

Arabia Saudită renunță la tradiții. Ce hotărîre istorică a luat

Autorităţile din Arabia Saudită au informat duminică despre desemnarea a zece femei în funcţii de conducere în două din cele mai importante locuri sfinte ale islamului, demers care îşi propune să consolideze rolul femeilor în această ţară conservatoare din Golful Persic, informează AFP.

Un comunicat emis duminică de conducerea celor două moschei sfinte din Mecca şi Medina menţionează numirea a zece femei în diferite departamente, în special cu caracter administrativ şi tehnic, scrie unimedia.info.

Numirea unor femei în funcţii proeminente ale unor instituţii religioase este un eveniment rar în regatul saudit, care a ţinut mult timp femeile departe de piaţa muncii. Accesul femeilor la piaţa locurilor de muncă a fost permis abia în 2016.


Recrutarea urmăreşte „să consolideze puterea de acţiune a femeilor saudite extrem de capabile şi calificate”, conform sursei citate.

Anterior, cele două moschei au recrutat 41 de femei în posturi de conducere în 2018, conform presei locale, informează Agerpres.

Consolidarea drepturilor femeilor a avut loc în ultimii patru ani la iniţiativa tînărului prinţ moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte din planul său „Viziune 2030”, care urmăreşte diversificarea economiei regatului şi încetarea dependenţei sale de petrol.

În prezent, există femei saudite care conduc bănci sau companii, sînt poliţiste de frontieră, poliţiste sau chiar chelneriţe.

În al treilea trimestru al anului 2019, mai mult de un milion de femei saudite se aflau în cîmpul muncii, reprezentînd 35% din forţa de muncă a ţării.

Totodată, ele sînt majoritare (84%) în privinţa solicitărilor de locuri de muncă, într-o ţară care se confruntă cu o rată ridicată a şomajului.

Pe lîngă accesul pe piaţa muncii, femeile saudite pot acum să obţină permis de conducere sau paşaport fără permisiunea unei rude de sex masculin.

În pofida acestor progrese, prinţul moştenitor este subiectul unor critici puternice din partea ONG-urilor, în special din cauza reprimării vocilor dizidente, cum ar fi cazul unor activiste care au luptat pentru obţinerea dreptului de a conduce dar care, ulterior, ar fi fost arestate şi torturate, potrivit rudelor acestora.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load