Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ale cui sînt datoriile de la Aeroport. Precizări

12 mai. 2020,, 07:50   Economie
3625 1

Datoria de 118 milioane de lei este datoria exclusivă a companiei „Avia Invest”, iar sechestrul aplicat pe conturile „Avia Invest” a fost mediat în așa fel, încît să nu fie afectați salariații și buna funcționare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), explică Autoritatea Aeronautică Civilă, într-un comunicat de presă, care vine să contrazică acuzațiile companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), lansate săptămîna trecută.

„Cu referință la inițierea procedurii de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru suma totală restantă de peste 22 milioane lei în privința debitorului „Avia Invest” S.R.L., Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), în scopul informării opiniei publice din surse oficiale, vine cu informații suplimentare la acest subiect.”, spun reprezentanții AAC.

AAC a catalogat declarațiile cu privire la subiectul datoriilor „Avia Invest” S.R.L, compania concesionară a AIC, drept „manipulatorii” și a venit cu mai multe precizări „care pot fi confirmate la solicitare, prin acte oficiale”.

Reprezentanții AAC spun că datoria „Avia Invest” S.R.L. de peste 118 milioane lei, este datoria exclusivă a acestei companii, acumulată urmare a eschivării de la achitarea plăților de supraveghere din luna decembrie 2017 pînă în luna mai 2019, fără vreun motiv plauzibil în acest sens. Aceste datorii nu au tangență cu datoriile altor agenți aeronautici.

„Din luna noiembrie 2018, compania Air Moldova nu mai este o întreprindere de stat, fiind privatizată. AAC a fost informată repetat de către proprietarii „Air Moldova” S.R.L. despre faptul că urmează să stingă toate datoriile pe care le avea compania la data privatizării”, se arată în comunicat.


Relațiile contractuale între „Avia Invest” S.R.L. și alți agenți aeronautici, privați sau de stat ține de competența exclusivă a acestor entități juridice, iar orice litigii între aceștia, urmează a fi soluționate conform legislației civile, menționează AAC.

De asemenea, AUtoritatea Aeronautică Civilă menționează și faptul că pentru recuperarea datoriilor, AAC a inițiat mai multe cauze civile împotriva debitorului „Avia Invest” S.R.L. „Urmare a emiterii Încheierilor instanțelor de judecată și a inițierii procedurii de conciliere, la data de 05.07.2019 a fost semnat Contractul de tranzacție, prin care „Avia Invest” S.R.L. s-a obligat să stingă integral datoria acumulată din neachitarea plăților de supraveghere pentru perioada decembrie 2017 - mai 2019, cu plata inițială a penalităților și dobînzilor acumulate pentru neexecutarea în termen a obligațiilor pecuniare, iar ulterior – a sumei de bază, așa cum prevede legislația civilă”.

Prin urmare, AAC informează că prevederile Contractului de tranzacție nu au fost contestate de „Avia Invest” S.R.L. și sînt obligatorii pentru părți, iar informațiile dispersate în spațiul public nu au temei juridic.

Totodată, AAC subliniază faptul că scopul aplicării măsurilor asiguratorii nu este împiedicarea bunei activități a Aeroportului Internațional Chișinău. În acest sens, în fața executorului judecătoresc, Autoritatea Aeronautică Civilă și-a exprimat expres disponibilitatea de a analiza și agrea procesarea plăților curente necesare pentru asigurarea securității aeronautice și siguranței zborurilor, cît și măsurile de igienizare din cadrul aeroportului internațional, spun reprezentanții AAC.

„În vederea asigurării achitării salariului pentru luna aprilie, în cadrul procesului de conciliere, mediat de către Executorul Judecătoresc, vineri, 8 mai 2020, Autoritatea Aeronautică Civilă a agreat transferul pentru achitarea salariilor angajaților debitorului. În aceeași zi, de către Autoritatea Aeronautică Civilă au fost agreate mai multe plăți strict necesare pentru buna activitate a Aeroportului Internațional Chișinău din mijloacele financiare acumulate pe conturile bancare asupra cărora au fost aplicate măsurile de asigurare”, se arată în comunicat.

De menționat că la data de 7 mai 2020, reprezentanții companiei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, „Avia Invest”, au declarat, într-un comunicat de presă, că datoria de 22 de milioane de lei ar fi, de fapt, o parte din penalități, rezultate din datoriile istorice ale companiei Air Moldova, încă din perioadă în care era în gestiunea statului.

„Avia Invest” susține că sechestrele aplicate de autorităţi pe conturile Avia Invest, au adus la imposibilitatea de a achita salariile la peste 600 de angajaţi, în condițiile unei crize sociale și economice fără precedent pentru Republica Moldova.

Amintim că miercuri, 6 mai 2020, AAC a anunțat că a solicitat executorului judecătoresc intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa debitorului „Avia Invest” SRL.

Potrivit AAC, la data de 01 mai, suma datoriei restante, conform Contractului de tranzacție constituie 22.348.958,94 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?