Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Igor Munteanu crede că în schema de la aeroport sînt implicate persoane sus-puse

19 apr. 17:30   Economie
3471 0

Licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a eșuat din cauza intereselor unor exponenți ai guvernării de a asigura cîștigul companiei franceze Lagardere.

De această părere este liderul CUB, Igor Munteanu, care, în legislatura trecută, a condus Comisia de anchetă privind contractul de concesionare a aerogării. Într-un interviu pentru Jurnal.md, el s-a arătat convins că în această schemă sînt implicate persoane sus-puse din Parlament și Guvern și că acest caz ar trebui investigat de procurori.

„Atunci cînd există un singur participant, întotdeauna există, evident, și suspiciuni. Deja s-au prefigurat în spațiul public mai multe argumente foarte solide din punctul meu de vedere asupra tentativei de a face scheme în acest caz. Este vorba și de caietul de sarcini, care a fost copiat sută la sută după interesele companiei Lagardere, și despre detaliile cu privire la discuțiile prealabile care s-au purtat la Paris între anumiți oficiali de stat cu această companie”, a declarat Igor Munteanu.

Mai mult, organizatorii schemei ar fi încercat să se absolve de responsabilitate, cînd au introdus în caietul de sarcini articolul privind „exonerarea de răspundere”, lucru care vorbește, în opinia lui Munteanu, „despre caracterul organizat al tentativei de a frauda concursul”.

„Inițial atît APP-ul, cît și ministrul Infrastructurii, și ministrul Economiei, și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, oricui nu i-a fost lene a declarat că la această licitație trebuie să participe o companie serioasă și astfel au sporit exigențele cerute. Respectiv, toată această lume a fost implicată. […] Dacă nu există competiție, nu mai aștepți Consiliul Concurenței să-ți spună acest lucru peste ani de zile, dar imediat trebuie să existe cineva care să răspundă de monitorizarea procesului. […] Sper foarte mult că aceste lucruri să facă parte din ancheta penală, pe care Procuratura este obligată să o desfășoare în condițiile în care sînt prea multe chestiuni dubioase și e prea primitivă această încercare de a face scheme și de a te da într-o parte”, a menționat liderul CUB.


Întrebat de ce alte companii nu participă la concurs, Igor Munteanu, s-a arătat convins că acest lucru nu-l organizatorii licitației.

„În primul rînd, această licitație s-a făcut cu abonat, adică s-a făcut pentru cineva. Pentru că, repet, dacă faci caietul de sarcini după cum îi convine unei companii, cu numărul de aeroporturi în care trebuie să aibă experiență, cu investițiile făcute în alte țări, tu reduci nivelul de competiție. Ăsta nu e un management eficient, ci o simulare sau o căutare de avantaje necuvenite. De aceea ancheta penală, anunțată de procuratură, trebuie să cerceteze în detaliu toate datele problemei: de unde a apărut Lagardere, cu cine s-a întîlnit, cît de mare era afacerea și cui a fost juruită, care au fost motivele să transmiți cuiva anume toată afacerea. Vorbim despre buna gospodărire a unui bun public”, a adăugat Munteanu.

26
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?