Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Spînu: În jurul acestei licitații există extrem de mult interes

18 apr. 22:25   Economie
3073 1

Licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru a doua oară în situația în care grupul criminal Șor a făcut presiuni publice permanente pentru ca aceasta să nu aibă o finalitate.

Explicația este simplă - fugarul penal Ilan Șor vrea cu tot dinadinsul să își mențină controlul asupra acestor spații, care îi aduc venituri consistente. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în ediția de joi, 18 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui Spînu, o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămîna viitoare.

„În jurul acestei licitații există extrem de mult interes din partea grupului criminal organizat, este vorba despre Șor, care gestionează acele spații. Altfel spus, acei metri pătrați din aeroport, care sînt gestionați de două companii afiliate: una pe Duty Free și alta pe restaurante. În total, aceste companii au făcut în 2022 sub un miliard venituri, nu profituri. Este o sumă enormă de bani pe care ei nu vor să o piardă. Presiunile sînt mari pentru că ei pierd aceste venituri”, a declarat Andrei Spînu.

Dacă despre prima etapă eșuată a licitației Andrei Spînu spune că a fost sabotată cu rea intenție, în cazul etapei a doua, ministrul Infrastructurii nu pune la îndoială intențiile membrilor Comisiei. Potrivit lui Spînu, s-a luat decizia ca a doua licitație să fie la fel anulată pentru a nu lăsa loc niciunei urme de încălcări. Mai exact, în condițiile în care singura companie participantă la licitație nu a prezentat dovezi suficiente, care să îi demonstreze experiența în cadrul altor aeroporturi, așa cum prevede caietul de sarcini, Comisia a decis să anuleze concursul și a doua oară.

„Comisia a decis că e mai important să ia decizii care să nu fie supuse niciunui risc de legalitate și a decis să oprească din nou licitația astfel încît legalitatea acesteia să nu poată fi contestată niciun moment”, a explicat Andrei Spînu.


„Vrem să selectăm o companie bună, cu experiență onestă în administrarea aeroporturilor. Obiectivul este să aducem o companie serioasă și procesul să fie preselectat”, a adăugat ministrul Infrastructurii.

Andrei Spînu a mai spus că, personal, are semne de întrebare legate de activitatea fostei administrații a aeroportului, dar că circumstanțele în care s-a acționat urmează să fie examinate de oamenii legii, la dispoziția cărora va fi pus raportul legat de situația de la aeroport.

Amintim că prima licitație de închiriere a spațiilor comerciale de la Aeroport a fost anulată, deoarece s-au înregistrat doar doi pretendenți, număr considerat insuficient. Ulterior, în data de 25 martie, Agenția Proprietății Publice a prelungit termenul de depunere a dosarelor pentru participarea la a doua licitație, după ce în concurs s-a înscris doar o companie. Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pentru abuz în serviciu pe seama licitației de la Aeroport, iar, în paralel, și Centrul Național Anticorupție investighează eventuale abuzuri.

A eșuat și a doua licitație. Șeful APP, Roman Cojuhari spunea, la fel ca Andrei Spînu, că singura companie care s-a înscris la a doua licitație nu a prezentat toate documentele necesare.

Ulterior, administrația aeroportului a subliniat, într-un comunicat, că în următorul proces de licitație va fi îmbunătățit, pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume să investească în Aeroportul Chișinău.

2
2
0
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?