COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîtă populație a Republicii Moldova acoperă rețelele 4G

Cîtă populație a Republicii Moldova acoperă rețelele 4G

În anul 2018, penetrarea serviciilor de acces la internet în bandă largă în Republica Moldova a crescut pînă la 76% de populație, accesibilitatea serviciilor în diverse tehnologii fiind una din cele mai avansate, inclusiv la nivel global.

”În prezent, rețelele 3G acoperă cu semnal peste 99 la sută din teritoriu și din populația țării, iar rețelele 4G asigură acoperirea a 94% din teritoriu și 97% a populației”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului, Internetul este un motor important în dezvoltarea economiei, iar creșterea cu 10 la sută a penetrării accesului la internet în bandă largă are ca efect creșterea produsului intern brut al țării cu 0,24–1,5 la sută. „În lista priorităților Ministerului Economiei și Infrastructurii, îmbunătățirea calității serviciilor de comunicații ocupă un loc important, astfel pe parcursul anului 2018 au fost lansate mai multe inițiative pentru dezvoltarea acestui sector”, a menționat Chiril Gaburici.


Un factor important care contribuie la disponibilitatea accesului la internet de bandă largă constituie proximitatea Republicii Moldova de liniile magistrale internaționale terestre și submarine de transfer de date de mare viteză, la nivel național fiind create patru rețele magistrale de fibră optică, care sînt conectate la aceste linii internaționale magistrale.

Datorită calității internetului, poziționării geografice favorabile și politicilor elaborate de guvern, în 2018 a fost creat primul parc „Moldova IT Park”, care înregistrează 413 companii rezidente, dintre care 114 companii sînt din străinătate – originare din 29 de țări.

Totodată, anul trecut a fost aprobată Strategia de dezvoltare a industriei tehnologiei informației şi a ecosistemului pentru inovare digitală pe anii 2018-2023 și Planul de acțiuni privind implementarea acesteia, care vin cu intervenții concrete pentru a atinge prioritățile stabilite pentru următorii ani. De asemenea, o altă inițiativă pentru dezvoltarea acestui sector a fost lansarea proiectului „Educația digitală”, care este un proces amplu de regîndire a educației tehnologice și digitale în întreg sistemul de învățămînt.

Potrivit unui comunicat al Agenției Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, în primul trimestru al acestui an „piața serviciilor de Internet fix în bandă largă a continuat să crească”. Numărul total de abonați la serviciile respective a ajuns la 631,8 mii. Creșterea numărului de abonaţi se datorează sporirii numărului celor ce au ales să se conecteze la Internet prin fibră optică, cu 12,2 mii, pînă la 406,4 mii.

Totodată, volumul total al vînzărilor realizate de către cei 87 de furnizori activi pe acest segment de piață a sporit, față de trimestrul I al anului precedent, cu 19,6 milioane de lei și a depășit cifra de 334,7 milioane de lei.

  Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


  Știrile partenerilor noștri
  loading...
  Mai multe

  Sondaj Toate

  load