Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Atacurile cibernetice devin tot mai subtile. Cum să ne protejăm în mediul online - opinia expertului

8 feb. 06:30   Societate
2287 0

În lumea digitală actuală, atacurile cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate și mai frecvente, iar securitatea cibernetică devine o prioritate critică pentru organizații și indivizi deopotrivă. Astfel, este esențial să cunoaștem unele soluții tehnologice avansate în vederea educării utilizatorilor sistemelor de informare.

Invitatul emisiunii de la „Bună Dimineața”, Dinu Țurcanu, prorector Digitalizare UTM, ne relatează mai multe aspecte importante legate de siguranța pe internet și care sînt regulile esențiale de urmat pentru a fi protejați împotriva amenințărilor cibernetice, transmite Moldova1.

„În primul rînd, folosim parole puternice. Este important să evităm utilizarea numelui, prenumelui, datei nașterii și a dicționarelor greșite, care sînt cele mai utilizate în atacarea parolelor. Recomandarea este să apelăm la generatoarele de parole. În prezent, toate dispozitivele propun o parolă complexă atunci cînd dorim să ne înregistrăm pe diferite platforme”, explică Dinu Țurcanu.

Totodată, specialiștii în domeniu recomandă să evităm folosirea conexiunilor wireless publice și nesecurizate.

„Spre exemplu, să nu ne conectăm la o rețea wireless în cafenea pentru a efectua transferuri bancare. Datele ar putea fi capturate și ulterior atacatorii să le utilizeze în anumite incidente cibernetice”, spune prorectorul Digitalizare UTM.


În ultima perioadă, ne confruntăm și cu campaniile de tip phishing, care încearcă să fure banii sau identitatea utilizatorilor, fiind dezvăluite informații personale, cum ar fi numere de cărți de credit, informații bancare sau parole, pe site-uri web care pretind a fi legitime.

„În acest caz cu regret nu avem nicio soluție magică. Ne bazăm pe educarea cetățenilor pentru a avea o națiune sănătoasă cibernetic”, mai adaugă expertul.

Securitatea cibernetică este un domeniu vast și în continuă evoluție care se ocupă de protejarea sistemelor informatice, rețelelor, dispozitivelor și datelor împotriva atacurilor cibernetice. Este extrem de importantă în era digitală în care trăim, deoarece tot mai multe aspecte ale vieții noastre sînt gestionate și stocate în medii electronice.

3
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?