Ostalep: Răspunsul Ministerului provoacă scandal diplomatic (DOC)

Ostalep: Răspunsul Ministerului provoacă scandal diplomatic (DOC)

Declaraţiile primarului de Iaşi, Mihai Chirica, care îşi exprima dorinţa ca în Constituția statului român să scrie că Basarabia este teritoriu al României, i-a scos în stradă luna trecută pe tinerii Mişcării de Tineret „Urmaşii lui Ştefan”.


Tot atunci, Mişcarea a înaintat două scrisori Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi Ambasadei României la Chişinău, prin care solicita celor două instituţii să vină cu o reacţie la declaraţia făcută de primarul de Iaşi.


După săptămîni de aşteptare, MAEIE a venit cu un răspuns la scrisoare, prin care respinge categoric, ca fiind nefondate şi  lipsite de orice temei, acuzaţiile la adresa sa şi a angajaților săi exprimate în scrisoare.


„Una dintre atribuţiile de bază ale MAEIE este protejarea intereselor cetăţenilor RM, indiferent de originea etnică, limba vorbită, apartenenţă religioasă, aflaţi temporar sau permanent peste hotare. Implicarea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în discuţii de ordin politic, istoric, identitar, existente între forţele politice din RM şi organizaţiile afiliate  acestora ar fi contraproductivă şi ar depăşi mandatul acordat Ministerului", se arată în răspunsul MAEIE.


După primirea scrisorii, președintele Mișcării „Urmașii Lui Ștefan”, Dumitru Roibu, a afirmat că acest răspuns demonstrează că Ministerul de Externe continuă să se afle într-o stare de indiferenţă şi, în scurt timp, urmează să înainteze o altă scrisoare, iar odată cu ea, aşteaptă și un răspuns clar. 


„Noi am cerut ca Ministerul să iasă din starea sa de indiferenţă, demonstrată și prin acest răspuns. Noi nu înţelegem o astfel de atitudine şi considerăm răspunsul respectiv irelevant. Probabil, la Minister nu se găsesc specialişti, iar cu o asemena atitudine nu putem apăra interesele ţării noastre”, a declarat Roibu, intervievat de NOI.md. 


Solicitat să vină cu o reacţie, fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, director al Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, a declarat că unele fraze din scrisoarea Ministerului de Externe pot provoca scandal diplomatic.


„Răspunsul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu are legătură cu adresarea. În ultimul alineat din răspunsul trimis Organizaţiei Urmaşii lui Ştefan, ministerul spune că nu se implică în disputele politice ale forţelor din Republica Moldova. Din răspunsul Ministerului de Externe reiese că ei consideră că primarul de Iaşi este forţă politică din Republica Moldova, nu în RM, dar din RM. Adică ei practic anexează Iaşiul, să-l includă în sistemul politic al Republicii Moldova. Din aceste considerente, acest lucru poate provoca scandal diplomatic. Iaşi este un oraş din România, nu din RM şi, respectiv, nu poate fi inclus în  politica RM, ceea ce a făcut Ministerul de Externe", a declarat Valeriu Ostalep


Amintim că, la mijlocul lunii trecute, imediat după declaraţiile primarului de Iaşi, tinerii din cadrul Mişcării „Urmaşii lui Ştefan” au protestat atît în faţa Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cît şi a Ambasadei României la Chişinău, cerîndu-le instituţiilor să vină cu o reacție promptă și clară. 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load