Opinie: Sistemul judiciar trebuie reformat în întregime

Opinie: Sistemul judiciar trebuie reformat în întregime

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea susține că după ce va examina tentativa de puci anticonstituțional și acțiunile care au stat la baza acestuia, comisia parlamentară constituită pe acest subiect va trebui să se adreseze instanțelor judiciare corespunzătoare pentru a fi oferită o apreciere juridică, dar nu politică, a activității judecătorilor de la Curtea Constituțională.

În opinia deputatului, anume Înalta Curte a avut rolul-cheie în încercarea loviturii de stat pentru că a creat mecanismul de rezistență. Declarațiile au fost făcute în platoul NTV Moldova, transmite IPN.

Socialistul spune că întregul sistem judiciar trebuie reformat pentru ca să devină independent. „Procurorul general în prezent este numit de Consiliul Procurorilor care alege din cercul lor o persoană responsabilă de sistem. Trebuie curățat Consiliul Procurorilor și Consiliul Superior al Magistraturii înainte de a le permite să înainteze cîte un judecător în componența Curții Constituționale”, spune Bogdan Țîrdea.

Deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea consideră că dacă cei șase judecători ai Curții Constituționale și-au dat demisia, atunci și procurorul general va pleca din funcție. „Ei toți înțeleg că acțiunile lor au fost ilegale. Ei se află în funcții așteptînd o minune. Acești oameni nu au onoare”, spune deputatul.

În opinia lui, magistrații ar fi trebuit să-și dea demisia imediat după ce și-au revizuit hotărîrile din 7-9 iunie, înainte să se expună Comisia de la Veneția. „Aceștia sînt oameni slabi și angajați politic. Ei au reprezentat un grup mic de oameni, partide politice, aceștia nu au fost judecători”, spune Vladimir Bolea. Totodată, deputatul spune că acești magistrați trebuie judecați după acțiunile lor.

În perioada 7-9 iunie, Curtea Constituțională, a emis mai multe hotărîri și avize prin care a declarat neconstituțională majoritatea parlamentară care s-a creat în legislativ, numirea președintelui legislativului și învestirea Guvernului. Ulterior, magistrații și-au revizuit hotărîrile motivînd că s-a schimbat conjunctura politică. Totodată, pe marginea hotărîrilor CC s-a expus și Comisia de la Veneția, care a criticat dur acțiunile magistraților. Ulterior, întreaga componență a Curții Constituționale și-a dat demisia.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load