Moldova s-a retras din Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

Moldova s-a retras din Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice

Guvernul Republicii Moldova va economisi anual mai bine de 370 de mii lei - echivalentul a 21 de mii de franci elveţieni - ca urmare a retragerii din cadrul Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).


Organizaţia a fost notificată în prealabil, conform articolului 6 al constituţiei sale, la 29 iulie 2016, autorităţile moldovene urmînd actualmente să pună în ordine ultimele acte în acest sens.


Este vorba, pe de o parte, de proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la retragerea din Parlament a unui proiect de lege şi, pe de alta, de abrogarea unei Hotărîri de Guvern.


Secretarul de stat Vasile Bîrsan a menţionat în această ordine:


"Proiectul de lege pentru denunţarea Constituţiei Organizaţiei Internaţionale pentru Apărarea Civilă (OIAC), aprobată la Monaco, la 17 octombrie 1966, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 528 din 07 iulie 2017, înregistrat în Parlament cu nr. 268 din 8 septembrie 2017, prevedea retragerea statutului de membru al Republicii Moldova din cadrul OIAC".


La 13 noiembrie 2017, Reprezentanţa permanentă a Republicii Moldova pe lîngă Oficiul ONU din Geneva a fost informată de secretarul general al OIAC cu privire la încetarea calităţii de membru din data de 29 iunie 2017.


Acest lucru a condus la reducerea cheltuielor bugetului de stat, întrucît, ca membru, Republica Moldova achita contribuții financiare anuale în valoare de 21 000 de franci elvețieini, echivalentul a circa 371 de mii de lei. 


Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice este o organizație interguvernamentală, care promovează și verifică adeziunea la Convenția pentru interzicerea armelor chimice. Interzice utilizarea armelor chimice și cere distrugerea lor. Verificarea constă atît în evaluarea declarațiilor statelor membre, cît și în inspecții in situ (la faţa locului). A fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2013 „pentru eforturile sale susținute de a elimina armele chimice”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load