Fost migrant: Nicăieri nu-i ca acasă

Fost migrant: Nicăieri nu-i ca acasă

Olesea-Olga Chirilov, originară din Leova, se numără printre moldovenii care au trecut prin experiența dureroasă a migrației, dar s-au reîntors acasă.  


Plecarea în Italia pentru o perioadă de cinci ani a fost determinată de necesitățile tot mai stringente de a-și putea asigura un trai decent. Începuturile pe meleaguri străine au fost grele, mărturisește Olesea-Olga Chirilov.


“Orice „nou început” este greu, pentru mine realitatea din Italia a fost dură, criza economică  se  simţea deja şi devenea tot mai greu să îţi găseşti un  post de muncă adecvat profesiei tale. Chiar din primele luni după plecarea mea de acasă doream să mă întorc, îmi lipsea Moldova cu  oamenii  pe  care  îi   cunoşteam şi cu care reuşisem să formez un raport profesional fructuos", a relatat ea într-un interviu pentru Gazeta Basarabiei.


Ea spune că ceea ce a învăţat pe parcursul celor cinci ani, cît s-a aflat peste hotarem, i-a conturat şi mîngîiat ideea revenirii acasă.


„Ceea ce m-a făcut să revin a fost dorinţa de a aduce noul în societatea noastră, şi anume – metoda de instruire a tinerilor conform standardelor europene (fac referinţă aici la predarea limbilor străine), modalitatea de a comunica eficient unul cu altul, de a ajuta persoanele ce nu sînt bine informate despre ce înseamnă într-adevăr migraţia”.


Olesea-Olga Chirilov  mai este de părere că și în Moldova este posibil să te dezvolți, să muncești pentru viitorul copiilor și al societății per ansamblu.


„Pentru mine,  „acasă”  este locul în care pot să îmi exprim gîndurile  în  limba maternă, adică, R. Moldova. Viitorul îl construim în orice moment, aşa că eu mă văd acasă, muncind în fiece zi asiduu pentru binele societăţii noastre şi pentru binele copiilor noştri. Deplasările frecvente m-au convins că şi la noi e posibil de creat lucruri stabile, de aceea consider că oricărui om îi stă cel mai bine în propria ţară-mamă”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load