Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tudor Ulianovschi: "Sarcina diplomaților este de a prezenta avantajele, pe care le oferă Republica Moldova"

27 ian. 14:20   Politică
2484 1

Tudor Ulianovschi și-a început cariera diplomatică cu aproape 20 de ani în urmă. De-a lungul anilor, împreună cu echipa sa a avut ambiția de a pune umărul la dezvoltarea Republicii Moldova și la poziționarea acestui stat mic ca o parte importantă a proceselor globale.

În opinia lui Tudor Ulianovschi, sarcina diplomaților este de a prezenta avantajele, pe care le oferă Republica Moldova, notează Noi.md.

"Eu consider că diplomația economică este pentru Republica Moldova extrem de importantă, deoarece aici poți cuantifica impactul activității tale. În prezent, importanța diplomației economice nu se conștientizează, lipsesc criterii clare de evaluare a performanțelor diplomaților, care au acest dosar de promovare a relațiilor comercial-economice.

Sarcina diplomaților este de a prezenta Republica Moldova, avantajele pe care le oferă ea din punct de vedere fiscal, investițional instituțional. Eu tot timpul am lucrat pe ideea că se dă un plan de acțiuni, se detașează persoane responsabile, se clarifică care sînt criteriile de evaluare a performanțelor, se fac verificări, după care se evaluează, dacă și-a făcut lucrul. Dacă nu – fii bun și pleacă și este numită o altă persoană. La minister, am creat Institutul Diplomatic cu scopul de a instrui, de a pregăti în permanență nu doar diplomații, dar toți funcționarii publici. Eu comunic cu ei și, din păcate, există o reticență de a se implica din cauza fricii de a fi catalogați oamenii cuiva", a spus Ulianovschi în cadrul emisiunii «Important» moderată de Victor Stepaniuc.

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a mai spus că, deși acum este stabilit departe de casă, în Canada, își iubește mult țara.


"Eu sînt cetățean al Republicii Moldova și îmi iubesc țara, dar mă întreb, ce acțiuni sînt întreprinse în prezent ca oamenii să nu mai plece peste hotare. La noi, dacă comparăm majorarea prețurilor la produsele alimentare, la gaze, la construcții, atunci acestea sînt cu mult mai mari decît în Ucraina, de exemplu. Avem aproape aceleași prețuri ca în România, țară, care se află în UE de mai mulți ani. Noi creștem roșii, dar nu le prelucrăm pe teritoriul Republicii Moldova și importăm pastă de tomate, care costă 48 de lei. Și la medicamente, avem niște prețuri foarte mari. În opinia mea, aceste lucruri dovedesc lacunele din activitatea Guvernului și haosul, care domină în prezent în țară".

Tudor Ulianovschi a mai adăugat că, după părerea lui, trebuie să existe o consolidare în jurul ideii nu de a lupta cu cineva, dar pentru dezvoltarea țării.

"Nu poți la nesfîrșit arăta cu degetul spre alții ca fiind vinovați. Trebuie singuri să depunem efort pentru dezvoltarea țării și cred că avem un astfel de potențial, pe care trebuie să-l valorificăm. Dar nu să stăm mereu cu mîna întinsă după credite și împrumuturi. Trebuie să dezvoltăm economia din interiorul țării, pentru că, așa cum am spus, avem în acest sens și potențial uman".

Tudor Ulianovschi este ex-ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2018-2019), fost ambasador în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein, cu reședința la Geneva (2016– 2017), fost însărcinat cu Afaceri în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statul Qatar (2013 – 2014).

8
3
2
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?