Declarație: În cîteva raioane ale țării s-a reuşit suspendarea procesului de închidere a școlilor

Declarație: În cîteva raioane ale țării s-a reuşit suspendarea procesului de închidere a școlilor

În mai multe zone ale țării, Preşedinţia Moldovei a reușit să suspende procesul de închidere a școlilor.


Acest lucru a fost anunțat de către consilierul președintelui Moldovei în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, care a fost invitatul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova”, de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.


„Este vorba despre un know-how de-al nostru. Lucrăm cu părțile interesate. Nu avem o pîrghie reală, pentru că însăşi instituția președintelui nu are nici o pîrghie reală asupra sistemului de învățămînt din stat", a spus Corneliu Popovici, răspunzînd la întrebarea cum s-a obținut acest rezultat.


Consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării a explicat că deschiderea și închiderea instituțiilor de învățămînt se află în competența autorităților regionale. Autoritățile publice de nivelul întîi, primarii, au obligația de a susține existența tehnică a școlilor.


„Dar am găsit formula de cooperare cu autoritățile locale, părinții, profesorii, cu toate persoanele și partidele interesate și, în consecință, acest lucru ne-a ajutat în multe cazuri dacă nu să oprim acest proces, măcar să încercăm să convingem ca acest subiect să nu fie discutat în acest moment. Ne contactează şi părinții, şi directorii de școli, şi autoritățile locale și reprezentanții partidelor politice care susțin păstrarea școlilor. După cum a demonstrat practica ultimilor 10 ani, închiderea școlilor este un pas tragic, ceea ce duce la declinul întregii localităţi. În cele din urmă, acest lucru pur şi simplu duce treptat la dispariţia localităţii afectat de închiderea şcolii", a subliniat Corneliu Popovici.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load