TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație: Încercările de închidere a școlilor continuă

Declarație: Încercările de închidere a școlilor continuă

În Moldova continuă procesul de optimizare și de închidere a instituțiilor școlare.

În special, în ultimii ani, numărul instituțiilor de învățămînt finanțate de stat din bugetele de stat sau locale a scăzut cu 815 de unități în întreaga țară - de la 3911 la 3096.

Aceste date au fost furnizate de consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.


El a menționat că administrația șefului statului monitorizează îndeaproape situația din domeniul educației, investigînd statisticile oficiale existente în țară, datele Biroului Național de Statistică și ale Ministerului Finanțelor, care alocă anumite sume de bani în baza principiului contabilității și controlului. Și analiza datelor statistice existente ne permite să concluzionăm că în ultimii ani, numărul instituții de învățămînt finanțate din buget a fost redus cu 815.

Corneliu Popovici a menționat că în categoria instituțiilor de învățămînt sînt incluse: școli, universități, școli tehnice, colegii, centre de dezvoltare etc.

"În baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, este clar faptul că în ultimii ani numărul instituțiilor de învățămînt din țară a scăzut cu 815 unități. În același timp, a apărut o situație critică în ceea ce privește finanțarea din bugetele locale. Dacă în 2016, din bugetele locale din țară au fost finanțate 3663 de instituții de învățămînt, în 2019 acestea sînt finanțate în limita a 2964, adică cu 799 unități mai puțin", a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

"În ceea ce privește școlile, gimnaziile, liceele, în ultimii ani - din 2016 pînă în prezent, 83 de școli nu sînt finanțate din bugetul de stat, deoarece aceste unități au fost pur și simplu închise. Pentru că dacă ar fi fost reorganizate, ar fi rămas în aceste statistici. Astfel, în ultimii ani, de la începutul anului 2016 pînă la sfîrșitul anului 2018, au fost închise 83 de școli", a continuat el.

Corneliu Popovici a remarcat faptul că administrația prezidențială continuă să monitorizeze îndeaproape situația din acest domeniu și de la începutul acestui an se poate afirma că au mai existat încercări de a închide noi școli.

"La începutul anului au fost făcute astfel de încercări în așa-zisa optimizare școlară în raionul Fălești. Dar, inclusiv, la insistența președinției, acest proces a fost oprit. Însă, în present, procesul de reorganizare a avut loc în regiunile Dubăsari și Ștefan Vodă ", a declarat consilierul președintelui Republicii Moldova în domeniul educației, culturii și cercetării.

El a subliniat faptul că în cuvîntului "optimizare" se ascunde atît fuziunea instituțiilor de învățămînt, schimbarea statutului unei instituții de învățămînt, de exemplu, din liceu în gimnaziu, cît și procesul de lichidare a instituției de învățămînt.

Corneliu Popovici a menționat că, potrivit datelor oficiale din ultimul an, în ciuda faptului că guvernul a anunțat un moratoriu privind închiderea școlilor, în țară au fost închise două școli. Potrivit lui, este, de asemenea, interesant faptul că în ultimii ani scade numărul școlilor finanțate din buget și crește numărul instituțiilor de învățămînt private.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load