X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

CAE Zaporojie, complet oprită

13 apr. 11:30   Externe
2535 0

În dimineața zilei de 13 aprilie, reactorul unității 4 a centralei atomo-electrice Zaporojie, controlată de Rusia, din regiunea ucraineană Zaporojie, a fost trecut cu succes în starea de "oprire la rece", a anunțat Rosatom.

Corporația rusă de stat a precizat că fondul de radiații în situl industrial, în zona de protecție sanitară și în zona de observare rămîne stabil și se încadrează în valorile naturale. Acest lucru confirmă absența oricăror anomalii sau situații de urgență.

În prezent, toate cele șase unități ale centralei atomo-electrice Zaporojie se află în stare de "oprire la rece". Aceasta este o stare sigură a reactorului atunci cînd acesta este oprit la presiune și temperatură scăzută a apei de răcire.

The Wall Street Journal scrie că, în cadrul unei întîlniri din martie la Soci, președintele rus Vladimir Putin i-a spus directorului general al AIEA, Rafael Grossi, că Rusia dorește să repună în funcțiune cel puțin un reactor de la centrala atomo-electrică Zaporojie.

Potrivit ziarului, pentru a reporni centrala, Rusia va trebui să aducă numeroși specialiști din exterior, deoarece atomo-electrică Zaporojie nu este o centrală de "tip sovietic" - funcționează parțial cu sisteme de control occidentale și cu combustibil nuclear american.

14
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?