COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum ar putea rezolvate litigiile între angajator și angajați

Cum ar putea rezolvate litigiile între angajator și angajați

Angajații și angajatorii ar putea soluționa eventualele litigii individuale de muncă fără să meargă în instanța de judecată. Confederația Națională a Sindicatelor propune crearea unor comisii pentru soluționarea acestor litigii, în cadrul inspecțiilor teritoriale de muncă. Procedura va fi simplificată, iar ca urmare se vor economisi bani și timp.

Solicitat de IPN, șeful Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor, Eugeniu Covrig, a declarat că din comisii urmează să facă parte un reprezentant al salariaților, unul al angajatorilor, iar al treilea să fie inspectorul de muncă. Se propune ca litigiul să fie soluționat de către comisie în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Or, în instanța de judecată au existat cazuri cînd examinarea unui litigiu individual de muncă a durat și trei ani, menționează juristul.

Eugeniu Covrig precizează că instituirea noului mecanism de soluționare a litigiilor de muncă nu va exclude posibilitatea adresării în judecată. Dacă una dintre părțile implicate nu va fi de acord cu hotărîrea comisiei, o va putea fi contestată în instanță. Chiar și așa, sindicaliștii sînt convinși că numărul adresărilor în judecată va scădea considerabil.

Ideea creării comisiilor a fost inspirată din practica Lituaniei, unde acest mecanism este implementat de cîțiva ani. Experiența lituaniană denotă reducerea cu circa 70% a adresărilor în instanță cu privire la litigiile individuale de muncă.

Șeful Departamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor spune că în cele mai multe cazuri angajații sînt cei care inițiază un litigiu, iar subiectele țin de neachitarea la timp a salariilor, de concedii sau condeieri. În opinia sa, și patronii ar fi interesați să evite instanțele, pentru că suportă cheltuieli de timp și bani. Dacă instanța dispune restabilirea persoanei la locul de muncă, patronul este obligat inclusiv să-i achite salariul pentru perioada în care angajatul a lipsit de la muncă. Și aceste cheltuieli sînt deloc mici, ținînd cont că examinarea litigiilor în judecată poate dura și cîțiva ani.

Propunerea Confederației Naționale a Sindicatelor se află la Ministerul Justiției.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load