TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Ce se mai înîmplă în dosarul Petrenco și dacă va mai reveni acesta în țară

Ce se mai înîmplă în dosarul Petrenco și dacă va mai reveni acesta în țară

Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a casat sentința Curții de Apel Chișinău și a transmis dosarul „grupului Petrenco” la rejudecare, tot în cea de-a doua instanță ierarhic inferioară.

Asta s-a întîmplat acum două zile, după care au urmat o serie de reacții din partea părților dosarului, inclusiv, din partea lui Grigore Petrenco, aflat în Germania.


Pe parcursul procesului în cele trei instanțe naționale, condamnații au pledat nevinovați. Ei au declarat dosarul deschis drept unul politic și au ajuns și la CEDO, transmite NOI.md cu referire la realitatea.md.

Pe lîngă Grigore Petrenco, figurează Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Oleg Buznea, Vladimir Jurat, Alexandru Roșco, Andrei Druzi, Sergiu Ivanciuc și Iurii Cudinov. Ei au fost găsiți vinovați de dezordini în masă, în urma unui protest organizat în fața Procuraturii Generale pe 6 septembrie 2015.

Prima instanță, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a pronunțat în 2017 o hotărîre prin care i-a condamnat la închisoare cu suspendare, după care în 2019, Curtea de Apel Chișinău a menținut parțial decizia.

Abia în 2020, s-a expus și CSJ. Motivarea deciziei va fi pe 11 martie curent.

Între timp, Grigore Petrenco s-a refugiat în Germania, unde a cerut azil politic.

„CSJ a transmis dosarul împotriva „grupului Petrenco” la Apel pentru rejudecare. După reacția internațională la APCE și declarația departamentului de stat al SUA, în sfîrșit fuga lui Plahotniuc din țară, ar fi trebuit să fie emisă achitarea.

Însă judecătorii CSJ au decis să joace fotbal, pasînd mingea înapoi la Apel. Nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea nici pentru o sentință de achitare, nici pentru una de condamnare.

Procurorii de caz, în pofida casării pedepsei, continuă să insiste pe o sentință de condamnare, calificîndu-ne organizatorii dezordinilor în masă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load