COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pandemia nu l-a afectat: Gheorghe Mustea a lucrat la o nouă Operă

Pandemia nu l-a afectat: Gheorghe Mustea a lucrat la o nouă Operă

Cît a stat acasă, compozitorul Gheorghe Mustea a continuat munca la Opera ”Ștefan Cel Mare”, corectînd știmele la această lucrare, scrisă pe libretul scriitorului Constantin Cheianu.

Aceasta este cea de-a doua operă istorică semnată de compozitor, prima fiind opera ”Alexandru Lăpușneanu”.

Solicitat de Moldpres, Gheorghe Mustea a menționat că ceea ce face acum este un lucru extraordinar de greu și migălos. ”E un lucru mai mult tehnic, dar este necesar. Am scris cîteva lucrări, inclusiv un imn dedicat veteranilor războiului de pe Nistru. În prezent lucrez la o piesă pentru violă și orchestră. Totuși, cea mai mare parte de timp am rezervat-o lucrului la opera ”Ștefan cel Mare”. Deși a fost editată, acum trebuie să fac știmele pentru fiecare instrument muzical. Am finalizat această operă încă în 2009, însă, din păcate, ea încă n-a fost montată pe scena teatrului nostru liric”, a subliniat compozitorul.


Potrivit lui Gheorghe Mustea, pandemia a creat mari probleme, inclusiv oamenilor de artă, care nu au posibilitatea de a organiza concerte, spectacole, etc., însă ea ne-a dat posibilitatea și de a duce la bun sfîrșit unele lucruri care nu erau finalizate. ”Spre deosebire de alții, eu cred că pandemia există și trebuie să respectăm măsurile de protecție recomandate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”, a mai spus autorul operei ”Ștefan cel Mare”.

Gheorghe Mustea s-a născut pe 1 mai 1951 în satul Mîndrești, raionul Telenești. A absolvit Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa de flaut a profesorului V. Rotaru (1970-1975), specialitatea compoziție în clasa prof. V. Zagorschi şi dirijatul simfonic şi de operă la prof. I. Alterman (1975-1980). În 1980, Gheorghe Mustea devine laureat al Concursului de compoziție din Moscova, prezentînd Concertul pentru Orchestră nr. 1, iar în 1990 - laureat al Premiului de Stat pentru opera cu subiect istoric „A. Lăpușneanu”. Este Artist al Poporului, deținător al "Ordinului Republicii", profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, al cărei rector a fost în anii 1999-2002.

Gheorghe Mustea este fondatorul și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a Companiei Publice Teleradio-Moldova. În anul 1989 a fost numit prim-dirijor și director al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei „Teleradio-Moldova”. În 2013 a fost distins cu Premiul Național. Este membru titular al Academiei de Științe a Moldovei (2008) și Doctor Honoris Causa al Universități de Studii Aplicate din R. Moldova.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load