Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Gheorghe Mustea: La nordul Republicii a avut loc decentralizarea vieții culturale

21 oct. 2023,, 13:00   Societate
2783 0

În satul Zăicani din raionul Rîșcani, la Casa de Cultură, a fost inaugurat un Muzeu al Cărții «Iacob Burghiu.

Pe scena casei de cultură a satului, compozitorul, dirijorul și academicianul Gheorghe Mustea, a venit cu cu discurs plin de emoție și mult sens.

Acesta a atras atenția asupra importanței conservării tradițiilor născute la sat, dar și asupra reînvierii satului moldovenesc în forma sa cea mai frumoasă, anunță moldovenii.md

”Am întitulat micul meu discurs de astăzi astfel: IACOB BURGHIU - CTITOR DE CUTLURĂ.

Dicționarul explicativ ne dă următoarea explicație a cuvântului „CTITOR” - Persoană care ctitorește o biserică sau o mănăstire și, în subsidiar, citim - Fondator al unei instituții sau asociații.


Aș vrea să mă opresc puțin asupra acestor două tălmăciri ale cuvântului Ctitor și să le raportez la personalitatea lui Iacob Burghiu, deoarece există aici o legătură directă.

Dacă ne referim la formula precum că Ctitorul este persoana, care ctitorește o biserică sau o mănăstire, atunci ceea ce este esențial în aceste instituții, este substanța spirituală, sacrul, care sălășluiește în spațiul lor și pe care le răspândește. Dar oare nu aceeași substanță este esența și nu aceeași misiune o are ceea, ce se numește „cultură”, dacă e să tratăm fenomenul în înțeles larg?

Iacob Burghiu, în acest sens, este unul din remarcabilii ctitori ai templului nostru național cu numele de cultură națională.

Iar dacă ne referim la varianta precum că Ctitorul este Fondatorul unei instituții sau asociații, atunci oare ceea ce se deschide astăzi aici, în satul Zăicani, în casa de unde a pornit pe calea vieții și a culturii Iacob Burghiu, nu este la fel o instituție, în care va putea intra oricine pentru a se împărtăși din valorile pe care le-a creat acest mare om al neamului nostru?

Și cine construiește această instituție astăzi, aici? O construiește, nevăzut, de acolo din ceruri, însăși Iacob Burghiu - prin numele său, prin spiritul său și prin opera sa.

Biblioteca-Muzeu „Iacob Burghiu” vine să se așeze aici anume ca o instituție - fie mică, dar plină de suflet - pe locurile unde, la începutul pășirii în lume, a imprimat în sine aerul, culorile, ritmurile, vibrațiile inimilor și gândurilor oamenilor de aici - protagonistul nostru de astăzi.

Iar valorile pe care le-a creat Iacob Burghiu nu sunt puține. Și nu numai că nu sunt puține ca număr, el sunt foarte impresionante ca varietate, ca genuri și forme ale culturii: literatură, teatru, cinematografie - scriitor, regizor, scenarist, actor, diriguitor al vieții culturale și al vieții publice, om de stat.

Iacob Burghiu este pe drept cuvânt o personalitate polivalentă în manifestările sale. Aceasta dacă luăm partea exterioară - ca să zicem așa - a activității maestrului.

Dar dacă e să mergem pe partea interioară, adică pe adâncimi, atunci Iacob Burghiu este un profund înțelegător - cu mintea, cu conștiința - și un profund simțitor - cu inima, cu întreaga ființă - a sufletului neamului nostru. Nu vei scrie și crea nimic talentat și valoros, până nu vei simți - „până la lacrimi”, cum ar zice Grigore Vieru - ceea ce scrii, despre ce scrii, și în numele la ce scrii. Așa a fost Iacob Burghiu.

Iar Iacob Burghiu a scris și a creat despre neamul său, despre cele mai sacre aspirații, gânduri și trăiri ale lui, și a creat pentru neamul său. Ceea, cea a creat maestrul, rămâne în nenumăratele sale opere pe diferite genuri în care s-a manifestat și care alcătuiesc o parte însemnată a patrimoniului nostru cultural. Dar rămâne totodată și prin această mică, dar plină de sacralitate, Casă a Cărții din Zăicani.

Este important și faptul, că prin această acțiune are loc ceea ce se numește „decentralizare”. În cazul dat, decentralizare a vieții culturale. Or o adevărată cultură a unui popor este reală cu adevărat atunci, când, pe lângă centru, care se află în capitală, este prezentă, sub diferite forme, în multiple localități ale țării. Or anume acolo se naște adevăratul capital uman și cultural, care vine apoi în capitală și în alte centre sub formă de viitori ctitori ai culturii.

„Veșnicia s-a născut la sat”, dacă e să readuc celebra frază a lui Lucian Blaga. Și dacă s-a născut aici, cândva, este important să n-o lăsăm să moară. Acțiunea de astăzi este una din aceste importante strădanii.

Însăși intenția și realizarea de a institui în satul de baștină a maestrului această Bibliotecă-Muzeu este un act de cultură, lucru pentru care trebuie să fim recunoscători autorilor și realizatorilor - și pentru care îi felicităm!

Vreau să urez viață lungă și bogată acestui nou Templu al culturii din frumosul sat Zăicani!”, a spus Gheorghe Mustea pe scena Casei de cultură din Zăicani.

Compozitor, Academician Gheorghe Mustea.

2
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?