X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Opera ”Ștefan cel Mare” a văzut lumina zilei

14 aug. 2019,, 09:50   Societate
6092 0

Una dintre cele mai așteptate lucrări muzicale care vine să îmbogățească patrimoniul cultural al țării, Opera ”Ștefan Cel Mare”, compusă de maestrul Gheorghe Mustea, pe libretul scris de Constantin Cheianu, a ieșit de sub tipar.

Această lucrare muzicală de proporții este unica din patrimoniul național și universal care reflectă viața și măreția domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Compozitorul Gheorghe Mustea a relatat într-un interviu pentru Noi.md ce însemnătate are această operă pentru iubitorii de artă și cei interesați de istorie.

„O perioada îndelungată a fost închinată acestei lucrări. S-a lucrat foarte minuțios și la libret, Constantin Cheianu a făcut un libret foarte bun, cu multe metafore, cu documente istorice autentice. Este o operă istorică pentru teatrul liric care, cred eu, este una așteptată pentru că în ea se regăsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor. Pentru mine este o mare bucurie!”, a relatat Mustea.

Acțiunea operei reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a deținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică, așa cum spune legenda că obișnuia să o facă. Acest eveniment stă la baza operei ”Ștefan cel Mare”, a menționat compozitorul.

Cu titlu aparte, maetsrul Gheorghe Mustea a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la editarea operei, în scpecial echipei tipografiei «Balacron» și directorului acesteia, domnului Dumitru Munteanu.


Menționăm că ”Ștefan cel Mare” e cea de-a doua operă istorică a compozitorului Gheorghe Mustea. Prima - opera “Alexandru Lăpușneanu” a fost lansată în 1987.

Gheorghe Mustea este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, academician al AȘM, profesor universitar, Artist al Poporului, laureat al Premiilor de Stat și Național al RM, cavaler al Ordinului Republicii. În anul 2017, Centrul Internațional Biografic din Cambridge l-a desemnat pe Gheorghe Mustea unul din cei mai influenți 100 de compozitori ai lumii.

Redacția Noi.md își exprimă speranța că opera „Ștefan cel Mare” va fi pusă în scena Teatrului de Operă și Balet și va ajunge la inimile spectatorilor cît mai curînd posibil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?