Oleinic: Politicienii din Moldova nu au putut depăși unele stereotipuri

Oleinic: Politicienii din Moldova nu au putut depăși unele stereotipuri

„Începutul anului politic 2018 pare a fi unul destul de tensionat atît pentru actorii politici, cît și pentru cetățeni”, scrie, într-un material publicat pe site-ul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), liderul acestei formaţiuni, Alexandru Oleinic.


„În timp ce reprezentanții unor  partide vorbesc despre o altfel de politică în Republica Moldova, unii colectează semnături în favoarea unionismului, iar alții colectează semnături pentru condamnarea Unirii și apărarea statalității.  Unii vorbesc despre susținerea a peste un milion de cetățeni, alții cheamă cetățenii la MareaAdunate Națională. Nimic nou sub soare. Iarăşi proteste, declarații iresponsabile și învinuiri reciproce în loc de proiecte concrete de dezvoltare a Republicii Moldova, a localităților și pentru  fiecărui cetățean în parte”, notează el.


Alexandru Oleinic susţine că „este regretabil să constatăm că politicienii din țara noastră, prin declarațiile și acțiunile lor, cheamă cetățenii pe baricade și îi divizează în tabere adversare”. „Clasa politică din țara noastră nu a reușit să depășească anumite stereotipuri și să devină o clasă politică pentru țară, pentru dezvoltare și pentru cetățeni. Situația la care am ajuns este și ea un rezultat al nerealizării reformei politice despre care am tot vorbit pe parcursul ultimilor  zece ani de zile. Este un eșec și lipsa dialogului politic civilizat dintre partidele parlamentare și extraparlamentare în problemele majore ale societății”, notează el.


Potrivit lui, „anume din aceste motive,  indicele democrației din Republica Moldova, potrivit ultimului clasament internațional, înregistrează o înrăutățire majora, țara noastră fiind retrogradată de la  o „democraţie defectuoasă” la un „regim hibrid” cu cel mai mic punctaj la capitolul cultura politică”.


„În această ordine de idei, și în contextul viitoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului electoral mixt, vreau să cred că cetățenii țării noastre vor avea parte de o campanie electorală corectă și un comportament civilizat al tuturor actorilor politici. Că politicienii vor veni cu declarații responsabile și promisiuni reale, iar cetățenii, la rîndul lor, vor da dovadă de participare, implicare și alegere corectă a partidului și candidatul care îi reprezintă, care le provoacă încredere și ale căror opțiuni  corespund necesităților lor și care vor soluționa problemele acumulate de ani de zile”, mai scrie liderul PPRM.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load