Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Igor Dodon a prezentat „Pachetul atotcuprinzător pentru R. Moldova”

5 mar. 2019,, 12:00   Politică
4196 1

Președintele Igor Dodon a făcut public conceptul „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova” prezentat în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen la mijlocul lunii februarie.

Dodon spune că Republica Moldova trebuie să aibă o politică externă echilibrată, să prietenească atît cu Occidentul, cît și cu Federația Rusă, avînd ca bază neutralitatea.

Igor Dodon spune că există trei scenarii de dezvoltare a Republicii Moldova. Primul se referă la menținerea „statu-quo”-ului existent. Acest scenariu nu este convenabil deoarece el nu contribuie la implementarea Acordului de Asociere cu UE, va promova interesele economice ale unui grup îngust de persoane și nu va contribui la rezolvarea diferendului transnistrean.

Al doilea scenariu se referă la conceptul „ori-ori” (tradus din rusă ili, ili n.r.) și se referă la faptul că Republica Moldova încearcă ba să obțină sprijinul din Occident, ba din Est, acest fapt ar duce la divizarea societății. Cu acest scenariu crește riscul de reluare a tensiunilor pe Nistru și a tensiunilor interetnice.

„Începînd cu 1991, de la obținerea independenței, Moldova a avut o dezvoltare în zig-zag. Acest lucru se datorează faptului că autoritățile moldovenești, cu un interval de cinci-șapte ani, au încercat să obțină sprijinul extern al cursului lor, ba în Occident, ba în Est. Practica a arătat că această abordare este una greșită. Ca urmare, astăzi avem o țară divizată, o societate fragmentată, o economie ineficientă, instituții publice slabe. Această situație generează riscuri de destabilizare a sistemului administrației publice, distrugerea relațiilor economice interne și externe, creșterea tensiunilor în relațiile interetnice din Moldova și pierderea perspectivelor de soluționare a problemei transnistrene”, se spune în concept.


Al treilea scenariu este cel pe care vrea să-l dezvolte Igor Dodon și înseamnă punerea în aplicare a conceptului „și-și” și se bazează pe principiile de „deschidere, compatibilitate și dezvoltare”. Acesta este scenariul care îi va uni și îi va consolida pe moldoveni. Se bazează pe neutralitate și tinde spre relații bune atît cu Occidentul, cît și cu Rusia, argumentează președintele.

„Considerăm statutul recunoscut la nivel internațional al neutralității permanente a Moldovei drept o condiție de bază a securității noastre naționale, energetice, informaționale, precum și o condiție de dezvoltare durabilă și stabilă a statului”, se spune în concept.

Astfel, șeful propune ca Republica Moldova să culeagă roadele din toate acordurile existente și din cel cu Uniunea Europeană, și din cel cu CSI și încă, să dezvolte relațiile cu Uniunea Eurasiatică, în cadrul căreia Republica Moldova are statut de observator începînd cu 1 ianuarie 2019.

„Proiectul moldovenesc poate constitui baza pentru realizarea unui proces de pace etapizat pentru reglementarea situației conflictuale pe teritoriul Ucrainei”, se arată în document.

În anul 2020, potrivit demnitarului, urmează să fie organizată o conferință de pace internaționlă în cadrul căreia se va formula Modelul reglementării transnitrene. Apoi va urma o perioadă post-conflictuală de 10-15 ani, în care Republica Moldova integrată, va absorbi fonduri internaționale pentru dezvoltare post-conflict.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?