Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul susține comercializarea produselor autohtone

1 mar. 2018,, 09:10   Politică
5325 2

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de modificare a Legii cu privire la comerțul interior și a Codului contravențional în vederea eliminării practicilor comerciale neloiale în lanțurile alimentare, informează MOLDPRES.

„Obiectivele urmărite de acest proiect de lege constau în crearea unui mecanism transparent de funcționare a tranzacțiilor comerciale între furnizor și comerciant, orientat spre contracararea practicilor comerciale neloiale în lanțurile alimentare și susținerea comercializării produselor autohtone prin promovarea consumului de alimente locale”, a explicat ministrul Chiril Gaburici.

Potrivit proiectului, va fi revizuit termenul maxim de achitare a produselor alimentare livrate prin clasificarea acestuia în trei categorii, în funcție de termenul de valabilitate al produsului alimentar.

Un alt amendament ține de permiterea returului de produse alimentare conforme și a căror dată limită de consum/data durabilității minimale depășește 180 de zile inclusiv, cu condiția că pînă la data respectivă a rămas nu mai puțin de 1/4 din acest termen. Totodată, comercianții vor fi obligați să achiziționeze și să acorde spații pentru expunerea produselor alimentare autohtone de cel puțin 50 la sută din lungimea lineară a raftului, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, lista cărora va fi aprobată și revizuită anual de către Guvern.

De asemenea, proiectul de lege prevede limitarea reducerilor comerciale solicitate de către comerciant furnizorului de produse alimentare. Astfel, acestea nu vor depăși 10% din prețul de vînzare al furnizorului. Documentul, însă, prevede o excepție de la această normă în cazurile în care furnizorii produselor alimentare solicită din proprie inițiativă comerciantului prestarea serviciilor de marketing și publicitate. Totodată, pentru a se asigura că comercianții nu vor face abuz de această excepție, se stipulează că serviciile de marketing și publicitate se vor presta în baza unui contract încheiat aparte de contractul de achiziție, iar perioada/durata acestor servicii nu poate depăși 60 de zile anual (aceste zile pot fi distribuite pe parcursul anului în funcție de voința furnizorului corelată cu interesul de a-și promova un oarecare produs).


Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative urmează să fie examinat și aprobat de către Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?