Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova va fi ajutată să asigure gestionarea integrată a frontierelor

17 feb. 16:40   Societate
2806 0

Uniunea Europeană și Republica Moldova vor îmbunătăți schimbul de date între organele de aplicare a legii, serviciile de apărare, securitate și protecție a ordinii publice, pentru a asigura un management integrat al frontierelor.

Reprezentanța permanentă a Uniunii Europene în Republica Moldova a declarat că aceste îmbunătățiri, discutate în cadrul celei de-a 9-a reuniuni a Centrului de Sprijin al Uniunii Europene pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor, desfășurată la Chișinău, vor asigura servicii de frontieră de calitate, vor îmbunătăți securitatea persoanelor, vor reduce timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei și vor reduce semnificativ contrabanda, migrația ilegală și alte acte ilegale.

De menționat că, în perioada 15-16 februarie, la Chișinău a avut loc cea de-a noua reuniune a Centrului de Sprijin UE-Moldova pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor, dedicată cooperării regionale în domeniul securității și managementului integrat al frontierelor.

Evenimentul a reunit aproximativ 100 de oficiali de rang înalt și experți în domeniul securității, printre care comisarul european pentru afaceri interne Ilva Johansson, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Janis Mažeix, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului României Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova Lilian Carp, consilier al Cabinetului prezidențial pentru apărare și securitate națională și secretar al Consiliului Superior al Republicii Moldova.

Discuțiile din cadrul reuniunii de două zile a Centrului de Sprijin al UE s-au axat pe îmbunătățirea managementului integrat al frontierelor prin cooperarea între structuri precum Europol, Frontex, forțele de poliție ale statelor europene și instituțiile din sectorul de apărare, securitate și ordine publică din Republica Moldova.


Se preconizează că aceste eforturi vor îmbunătăți capacitățile de identificare și evaluare a riscurilor regionale de securitate, vor asigura furnizarea de servicii de calitate la frontiera de stat, vor îmbunătăți siguranța persoanelor, vor reduce timpul de așteptare la punctele de control la frontiera de stat, vor reduce semnificativ amploarea și volumul contrabandei, migrației ilegale și altor fenomene ilegale la punctele de frontieră de intrare sau ieșire din țară.

Scopul reuniunii a fost acela de a oferi instituțiilor statului și partenerilor europeni posibilitatea de a consolida împreună direcțiile strategice, de a conveni asupra acțiunilor care urmează a fi implementate și a rezultatelor acestora și, astfel, de a-și reafirma dorința de a coopera îndeaproape pentru a asigura securitatea regională și europeană.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ilva Johansson, a declarat că UE rămîne ferm dispusă să coopereze îndeaproape cu Republica Moldova pentru a asigura securitatea regională, mai ales ținînd cont de războiul din Ucraina în vecinătate.

"Susținem un dialog în curs de desfășurare pentru a identifica nevoile imediate ale autorităților moldovenești în ceea ce privește consolidarea capacităților în materie de aplicare a legii și de gestionare a frontierelor. Cred cu tărie că reuniunea Centrului de Sprijin al UE ne va permite să ducem cooperarea noastră în domeniul gestionării frontierelor la un nivel mai înalt", a declarat ea.

6
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?