TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Deputații ACUM: Nu dăm SIS-ul nimănui

Deputații ACUM: Nu dăm SIS-ul nimănui

La ședința de ieri a Parlamentului, majoritatea parlamentară formată de ACUM și PSRM au votat revenirea Serviciului de Informație și Securitate în subordinea președintelui Republicii Moldova.


În urma mai multor reacții cu privire la această decizie, doi deputați din fracțiunea PAS au venit cu precizări în care explică, ce înseamnă, de fapt, această modificare.


Ei afirmă că șeful SIS urmează să fie numit în funcţie de Parlament, la propunerea preşedintelui, ceea ce înseamnă că la luarea acestei decizii participă două instituții ale statului - Președinția (care propune) și Parlamentul (care ia decizia finală).


„Indiferent pe cine propune președintele R.Moldova, dacă nu există acceptul Parlamentului, persoana nu poate fi nici numită, nici demisă de la conducerea Serviciului de informație. Nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului către președintele RM - SIS-ul, așa cum se practică în marea majoritate a statelor UE, se va afla sub control parlamentar.


O astfel de modalitate de numire a șefului structurii de securitate a statului există în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, inclusiv România”, a scris deputatul Sergiu Litvinenco.


„Vă rog fără panică. Nu dăm SIS-ul nimănui. (...) Nici eu, nici colegii mei nu vor vota pentru un șef la SIS cu o imagine dubioasă, oricît de „eficient” nu ar pare. Astea sînt criteriile aplicate fostului șef la SIS, votat de Partidul Democrat. Asemenea oameni sînt votați de PD, nu de noi”, a scris Dumitru Alaiba.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load