COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Bolboceanu: Despre „laundromatul” rusesc se vorbea din 2011 în Parlament

Bolboceanu: Despre „laundromatul” rusesc se vorbea din 2011 în Parlament

Despre faptul că prin R. Moldova sînt spălate sute de milioane de dolari, bani murdari veniți din Federația Rusă, se știa încă în 2011.

Deputații discutau atunci la Parlament pe această temă, dezvăluie fostul deputat democrat Iurie Bolboceanu.

„În 2011, se discuta deja printre deputați de acel laundromat, că din Federația Rusă prin R. Moldova se spălau niște bani. Unii deputați care discutam ne gîndeam ce ar avea de cîștigat R. Moldova din asta. Pentru că acești bani nu erau ai R. Moldova și nu puteau afecta starea economică a statului, dar afectau imaginea republicii. Să stopezi acest proces nu puteai pentru că nu aveai date concrete ce se întîmplă, cine dirijează și cum se întîmplă… Noi nu știam precis. Erau fraze rupte că ceva, undeva, trece prin Moldova”, a declarat Bolboceanu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.


Acesta mai spune că atunci i-a apărut ideea să pregătească un proiect de lege cu privire la taxele offshore. Inițiativa a fost înregistrată la Parlament pe 5 septembrie 2012 și a stîrnit mare furie printre democrați și în final a rămas doar pe hîrtie. Bolboceanu a adus proiectul de lege în platoul emisiunii.

Întrebat, cine concret a dat garanții că inițiativa nu va trece de votul Parlamentului, Bolboceanu a evitat să dea un nume, precizînd doar că este o persoană care se afla atunci cu Plahotniuc în SUA și care mai este astăzi în PD și „nu vreau să-i creez probleme”.

Acel proiect de lege a fost blocat în comisiile parlamentare, chiar de către membrii PD, spune Bolboceanu, adăugînd că pe atunci se chemau deputații și li se dădeau ordine directe care proiecte să le voteze în comisii și care să le respingă.

Amintim că jurnaliștii au aflat despre schema de spălare de bani din Federația Rusă prin R. Moldova, pe care au numit-o „laundromat”, abia în 2014. Au fost legalizate 20 de miliarde de dolari prin intermediul instanțelor de judecată moldovenești. Ulterior, autoritățile au declarat că nu au putut să prevină acest fenomen.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load