Moldova va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia

Moldova va ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia

Parlamentul Moldovei este dispus să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia privind finanţarea partidelor, pentru a ţine pasul normelor democratice.

O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, la o întrevedere cu experţii Comisiei de la Veneţia, OSCE/ODIHR şi GRECO (Grupul statelor împotriva corupţiei).

Surse din cadrul Parlamentului au relatat că subiectul discuţiei a constituit cadrul legal privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale

Spicherul a menţionat că Legea privind partidele politice a fost, începînd cu 2015, în centrul mai multor dezbateri şi propuneri venite din partea partidelor parlamentare, extraparlamentare şi a societăţii civile.

El a vorbit şi despre schimbarea sistemului electoral de vot, începînd cu alegerile parlamentare de anul viitor. Modificările operate de Parlament la Codul electoral prevăd o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalităţii de gen. Conform angajamentelor asumate faţă de partenerii de dezvoltare şi a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, pentru promovarea femeilor în politică, partidele care vor menţine cota existentă de 40% şi pentru circumscripţiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puţin 10%, care, conform unui coeficient, va creşte cu fiecare candidat femeie ajunsă în Parlament.

Referindu-se la finanţarea partidelor, Candu a atras atenţia la faptul că "Republica Moldova se află într-o regiune cu riscuri înalte de intervenţie străină în alegerile electorale. De aceea, modul de finanţare a partidelor este un subiect ce trebuie reglementat cu mare atenţie".

Delegaţia a anunţat că opinia Comisiei privind legislaţia moldovenească în domeniul finanţării partidelor va fi făcută publică la începutul lunii decembrie.

În cadrul vizitei la Chişinău, experţii s-au întîlnit şi cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, care consideră că legislaţia este una imperfectă şi ajustată la interesele Partidului Democrat, aflat la guvernare.

 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load