X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Interdicția de a candida la alegeri impusă unor membri de partid: Ce spune Comisia de la Veneția

19 dec. 2023,, 13:02   Politică
2772 1

Comisia de la Veneția a publicat avizul la proiectul de lege care stabilește criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales.

Mai exact, este vorba de restricțiile de a candida impuse membrilor partidelor politice care au fost declarate neconstituționale, în contextul scoaterii în afara legii a Partidului Șor și interzicii membrilor formațiunii de a participa la alegeri, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

În avizul emis astăzi, Comisia de la Veneția concluzionează că ultimele modificări legislative adoptate de Parlamentul RM privind ineligibilitatea persoanelor legate de partidele politice declarate neconstituționale impun restricții excesive ale dreptului de a candida la alegeri. Deși aceste restricții pot răspunde scopului legitim de apărare a Constituției și a integrității statului, ele nu par a fi pe deplin previzibile și nici nu respectă în totalitate principiul proporționalității.

Avizul a fost solicitat de Președintele Parlamentului Republicii Moldova la 27 octombrie, ca urmare a unui alt aviz comun adoptat de către Comisia de la Veneția pe același subiect.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat noile amendamente la 4 octombrie, cu două zile înainte de termenul limită de înscriere a candidaților și cu o lună înainte de alegerile locale din 5 noiembrie. Comisia de la Veneția și ODIHR reamintesc că modificarea legislației electorale în timp ce procesele electorale sunt în desfășurare are, de obicei, scopul sau poate părea a fi intenționat să manipuleze procesul electoral pentru a favoriza anumite interese, cu excepția cazului în care acestea urmăresc un interes legitim fundamental predominant, cum ar fi protejarea integrității alegerilor.


Avizul salută faptul că noile modificări reduc durata ineligibilității de la cinci la trei ani de la decizia de neconstituționalitate a unui partid politic și introduc o abordare mai individualizată în aplicarea sancțiunilor bazate pe comportamentul individual specific, ceea ce restrînge restricțiile la nivelul unui grup de persoane. Alți factori pozitivi sunt oferirea persoanelor vizate de sancțiuni posibilitatea de a solicita controlul judiciar a deciziei care le privează de dreptul de a candida și de a prezenta probe organelor electorale.

Comisia de la Veneția face cîteva recomandări pentru a asigura echilibrul între scopul legitim de a proteja ordinea democratică a statului și securitatea națională și nevoia de a proteja drepturile electorale ale persoanelor.

Mai exact, solicită autorităților să definească criteriilor de restrîngere a dreptului de a fi ales mai precis și restrîns, în conformitate cu principiile securității juridice și proporționalității, prin eliminarea terminologiei vagi și ample. Totodată, să restrîngă acest drept la persoanele ale căror activități au pus în pericol Constituția și integritatea statului democratic prin acțiunile și expresiile lor sau care au urmărit scopurile ilegale ale partidelor neconstituționale.

În aviz se mai recomandă autorităților să furnizeze dovezi suficiente și relevante pentru a demonstra că persoanele vizate de restricția care urmează să fie alese îndeplinesc condițiile și criteriile stabilite în legislație și că, de preferință, acest lucru este stabilit de o instanță.

Comisia de la Veneția mai recomandă ca acestor persoane să le fie oferită o oportunitate reală de a respinge în fața organelor electorale prezumția cu privire la implicarea lor în activități care au dus la declararea neconstituțională a unui partid politic.

Amintim că prevederile legislative privind ineligibilitatea de a fi ales abordate avizul Comisiei de la Veneția din 9 octombrie au fost declarate neconstituționale de Curtea Constituțională la 3 octombrie. Ulterior, la 4 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în două lecturi un nou proiect de lege care stabilește criterii de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales.

1
5
2
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?