X 
Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1340

Reforma justiției: Patru legi vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția

8 noi. 2023,, 15:15   Societate
2042 0

Patru legi adoptate în contextul implementării reformei justiției vor fi aduse în concordanță cu recomandările formulate de Comisia de la Veneția.

Un proiect de lege în acest sens a fost examinat la ședința Comisiei justiție, numiri și imunități și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Astfel, în baza recomandărilor Comisiei de la Veneția, se propune modificarea Legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Modificările au scopul de a evita organizarea repetată a concursurilor pentru funcțiile de conducere din sistemul procuraturii și cel judecătoresc, în cazul în care candidatul cîștigător nu va promova evaluarea.

De asemenea, în baza avizului Comisiei de la Veneția, se propune modificarea Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), cu scopul de a debloca activitatea CSJ în partea ce ține de emiterea avizelor consultative în procedura penală de unificare a practicii judiciare. Autorii mai propun modificarea Legii privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și la Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

7
1
1
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?