X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Piețele grîului și porumbului au evoluții volatile pe fondul crizei ucrainene

17 feb. 2022,, 05:00   Externe
2105 0

Cotațiile la grîu și porumb au înregistrat oscilații semnificative în ultima lună pe fondul crizei din Ucraina, o regiune cheie pentru piața cerealelor.

Dacă în mod normal este mai puțin volatilă decît bursa sau petrolul, piața produselor agricole s-a schimbat radical.

"Este o piață care nu cunoaște nuanțele: fie e război și atunci crește, fie e pace și atunci scade", observă Gautier Le Molgat, analist la firma franceză de consultanță Agritel.

Între declarațiile optimiste de luni ale ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, anunțul mutării ambasadei SUA din Ucraina, urmat de cel al retragerii unei părți din trupele rusești de la frontieră marți, evoluțiile din jurul crizei ucrainene au dat peste cap de trei ori piața cerealelor în decursul a 24 de ore.

Miza este importantă pentru grîu deoarece, potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii (USDA), Rusia ar urma să rămînă primul exportator mondial și Ucraina pe locul al patrulea, împreună cele două țări asigurînd aproape o treime din schimburile mondiale (32%).

În ceea ce privește porumbul, Ucraina ocupă locul al patrulea în topul exportatorilor și este responsabilă pentru aproximativ 22%.

Pînă în prezent, manevrele armatei ruse nu au avut niciun efect asupra exporturilor rusești sau ucrainene.

"Dacă vom rămîne într-un conflict înghețat, volatilitatea va persista iar cele două țări care vor avea de pierdut vor fi Rusia și Ucraina. Monedele lor se vor deprecia și puțini operatori își vor asuma riscul de a cumpăra de pe o piață fără a avea garanția livrării", susține Gautier Le Molgat.

"Am văzut deja clienți care au renunțat să mai cumpere ulei de floarea soarelui din Ucraina pentru că aveau întrebări dacă va fi livrat în caz de conflict cu Rusia", a explicat Alan Suderman, economist la platforma StoneX. Ucraina este primul exportator mondial de ulei de floarea soarelui.

Pe de altă parte, "cu timpul, ar putea fi acceptat ca un risc permanent", consideră Jon Scheve, de la firma de brokeraj Superior Feed. Potrivit acestuia, peste cîteva luni, fără evoluții majore, cotațiile ar putea să nu mai includă o primă legată de o posibilă invazie a Ucrainei. Brokerul subliniază, de asemenea, că exporturile de cereale din Ucraina și Rusia încetinesc în mod tradițional în luna martie, "deci ar putea să nu mai fie o problemă".

Analiștii au în vedere însă și scenariul pesimist. "Dacă vom avea cu adevărat un conflict. Dacă rușii vor bloca portul Odesa, Ucraina va avea dificultăți în a exporta. Într-o astfel de situație, ne putem imagina că vor fi sancțiuni economice. De asemenea, SUA ar putea decide să interzică comerțul cu grîu rusesc în dolari", a spus Gautier Le Molgat.

Pe lîngă Ucraina, și probabil Rusia, țările cele mai afectate într-o astfel de situație ar fi în primul rînd clienții lor, adică Egiptul, Turcia, Indonezia sau Marocul, constrînse să găsească în altă parte grîu, fără îndoială mai scump.

Uniunea Europeană, SUA sau Australia, ceilalți mari actori de pe piața cerealelor, ar fi principalii beneficiari ai acestei situații.

Însă investitorii sînt atrași de incertitudinea și volatilitatea excepțională înregistrată în prezent de piețele de produse agricole. Astfel, la începutul acestei luni, proporția investitorilor care au pariat pe scăderea prețului grîului a atins un nivel fără precedent în ultimele 18 luni. În ultimele zile, firma Teucrium, care gestionează fonduri indexate pe piețele agricole, a înregistrat intrări de fonduri din partea investitorilor interesați de creșterea cotațiilor la grîu, a explicat directorul firmei Jake Hanley.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?