X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Pierderi uriașe în Rusia: Gerul din ultima perioadă a făcut prăpăd

14 mai. 11:00   Externe
3141 0

Rusia evaluează pagubele suferite de culturi după ce un val de ger a lovit luna aceasta zone-cheie în care sînt cultivate grîu și oleaginoase, după o primăvară timpurie și neobișnuit de caldă.

Unele culturi din așa-numita „centură a solului negru”, inclusiv din regiunile Voronej, Tambov și Lipețk, au murit deja din cauza temperaturilor scăzute, au raportat autoritățile locale.

O situație de urgență a fost declarată în aceste regiuni – unde se cultivă grîu, semințe oleaginoase și porumb – deoarece temperaturile au coborît pînă la -6 grade Celsius timp de mai multe nopți în ultimele două săptămîni, notează Noi.md cu referire la g4food.ro.

„Situația pare alarmantă pe întreg teritoriul european al țării”, a declarat Dmitri Rylko, directorul general al Institutului pentru Studii de Piață Agricolă. Deși nu există încă o estimare fermă a pierderilor, pagubele au fost „destul de semnificative pentru multe culturi”.

Săptămîna trecută, Institutula redus estimarea privind recolta de grîu a țării pentru 2024-25 la 91 de milioane de tone, sub o prognoză anterioară de 93 de milioane de tone. Producția totală de cereale a Rusiei va scădea, de asemenea, potrivit estimărilor.


Recentul îngheț a avut un impact nu numai asupra cerealelor, ci și asupra altor culturi, inclusiv a semințelor oleaginoase. Rusia ar putea pierde o treime din recolta sa de fructe din cauza vremii nefavorabile, au menționat experți.

1
0
0
5
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?