Criza energetică stiri: 1708
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

Unul dintre ultimii gheparzi asiatici din lume, a murit

1 mar. 06:00   Ştiinţă şi IT
968 0

Unul dintre ultimii gheparzi asiatici din lume a murit marţi în Iran, provocînd un val de tristeţe în rîndul iranienilor care se ataşaseră de această tînără felină născută în captivitate în 2022, informează digi24.ro.

"Pirouz, care fusese internat joi la Spitalul veterinar central pentru o insuficienţă renală, a murit după ce a fost supus dializei", a anunţat agenţia oficială Irna. "Suntem foarte întristaţi de pierderea lui Pirouz şi de eşecul tuturor eforturilor de a-l salva", a reacţionat şeful spitalului, doctorul Omid Moradi. Tînărul Pirouz ("victorios" în Farsi) devenise o mîndrie naţională de la naşterea sa în mai 2022 într-un refugiu pentru animale sălbatice din estul Iranului.

Evenimentul de atunci a fost salutat de opinia publică, în contextul în care în Iran mai trăiau doar 12 gheparzi asiatici, o specie în pericol critic de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN). De la spitalizarea sa, numeroşi internauţi iranieni îşi exprimaseră emoţiile şi îngrijorările pe reţelele de socializare. "Pirouz este singura sursă de bucurie pentru naţiune", declarase dintre aceştia pe Twitter, adăugînd că "se roagă" pentru tînărul ghepard.

Alţi internauţi mărturisiseră că se tem pentru "dispariţia" definitivă a subspeciei Acinonyx jubatus venaticus, cunoscută sub denumirea comună de ghepard asiatic sau ghepard iranian, dacă Pirouz va muri. Ghepardul este cel mai rapid animal din lume şi poate să atingă o viteză de 120 de km/h. El poate fi întîlnit încă în anumite regiuni ale Africii australe, dar a dispărut practic din Africa de Nord şi din Asia. Iranul, una dintre ultimele ţări din lume în care gheparzii asiatici trăiesc în sălbăticie, a lansat un program de protejare a acestei specii, susţinut de ONU, în anul 2001.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий