X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Inspectoratul pentru Protecția Mediului: nu dați foc, vegetația este adăpost pentru animale

4 apr. 12:30   Societate
1936 0

Inspectoratul pentru Protecția Mediului trage un semnal de alarmă în fața pericolelor iminente asociate arderii vegetației uscate în aer liber, notează Noi.md.

Focurile deschise, utilizate pentru a arde resturi vegetale din cîmpuri sau grădini pot deveni dezastruoase și greu de controlat, iar consecințele sale pot fi dramatice, punînd în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și viețile oamenilor și ale animalelor sălbatice.

„Primăvara marchează un nou început pentru natură, o perioadă în care viața reînvie. Cu toate acestea, este crucial să fim deosebit de precauți. Vegetația uscată este adăpost pentru o varietate de viețuitoare, iar în această perioadă se nasc puii animalelor sălbatice. Este esențial să conștientizăm impactul negativ al ardării resturilor vegetale asupra acestor ființe vulnerabile și asupra ecosistemului în ansamblu” comunică Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Persoanele care observă incendii care rezultă în degajări puternice de fum ce pot afecta calitatea aerului, sînt rugați să sune la numărul Unic de Urgență 112 pentru a solicita intervenția autorităților.

Conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, arderile de frunze și deșeuri menajere sînt sancționate cu amenzi. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10,000 și 15,000 de lei, sau pot primi o pedeapsă alternativă de muncă neremunerată în folosul comunității de pînă la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi între 30,000 și 40,000 de lei.


„Este responsabilitatea fiecărui cetățean să acționeze cu responsabilitate și să adopte măsuri adecvate pentru protejarea mediului înconjurător și a comunității în care trăiește. Prin respectarea acestor reguli și prin promovarea unei culturi a prevenirii incendiilor, putem reduce semnificativ riscurile asociate cu arderea vegetației uscate și putem contribui la conservarea și protejarea naturii pentru generațiile viitoare”, a mai adăugat Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?