X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Groenlanda a devenit fierbinte: topirea masivului ghețar ar putea duce la creșterea nivelului mării

21 oct. 2023,, 04:00   Ştiinţă şi IT
2242 0

Pe scurt, munca lor arată că scenariul cel mai pesimist al prăbușirii calotei glaciare și al creșterii nivelului mării poate fi evitat și chiar parțial anulat dacă reușim să reducem temperaturile globale preconizate după 2100.

În plus, cu cît aceste temperaturi scad mai repede și mai puțin, cu atît mai mari sînt șansele de a reduce la minimum topirea gheții.

Se știe că ghețarul Groenlandei pierde peste 300 de miliarde de metri cubi de gheață pe an, ceea ce duce la o creștere a nivelului global al mării cu mai puțin de un milimetru pe an, dar rata pierderilor de apă din Groenlanda crește în fiecare an.

Pentru a modela perspectivele de topire a ghețarului uriaș, stratul de gheață a fost împărțit în zeci de mii de segmente tridimensionale și li s-au aplicat legile fizice ale mișcării gheții pentru a calcula modul în care se schimbă fiecare segment al ghețarului respectiv.

Luînd în considerare lucruri precum schimbările climatice preconizate, grosimea gheții, panta gheții și temperatura din interiorul acesteia, oamenii de știință au făcut o predicție, dacă temperatura atinge un vîrf și crește cu 2 °C, omenirea se va confrunta cu o prăbușire semnificativă a stratului de gheață în cîteva mii de ani.


Conform previziunilor lor, dacă temperaturile ating un maxim și cresc cu 2 °C, omenirea va avea parte de o prăbușire semnificativă a stratului de gheață în cîteva mii de ani.

Dacă temperaturile se stabilizează pînă în 2200, cu o încălzire mai mică de 1,5 °C, calota de gheață ar trebui să rămînă mai mică decît în prezent, dar stabilă.

0
2
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?