X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Erdogan sosește în Grecia pentru prima dată în șase ani pentru a normaliza relațiile

7 dec. 2023,, 14:14   Externe
3268 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit în Grecia pentru prima dată în ultimii șase ani pentru o vizită care, speră ambele țări, ar putea reseta relațiile după ani de tensiuni.

Despre aceasta relatează Reuters, la care face referire Adevărul European.

Liderul turc a fost întîmpinat de ministrul grec de externe Georgios Gerapetritis pe Aeroportul Internațional din Atena, în ajunul celei de-a cincea reuniuni a Consiliului de cooperare la nivel înalt greco-turc. Cele două țări vor să arate că sînt pregătite să refacă relațiile.

Potrivit oficialilor, reuniunea va avea ca rezultat o declarație comună și acorduri în domenii precum economia, sănătatea, educația, agricultura, migrația și turismul.

"Va fi mult mai util pentru viitor dacă privim lucrurile din perspectiva unui pahar pe jumătate plin", a declarat Erdogan în timpul unei întîlniri cu președintele grec, Catherine Sakellaropoulou.


El a afirmat că este "mai necesar ca niciodată" ca Grecia și Turcia să colaboreze pentru a promova prosperitatea, pacea și stabilitatea și respectarea dreptului internațional.

Cu toate acestea, oficialii din ambele țări au declarat că se așteaptă puține progrese în ceea ce privește problemele pe care Grecia și Turcia nu reușesc de mult timp să le rezolve.

Atena a declarat că va discuta doar despre demarcarea zonelor economice exclusive și a platoului continental în Marea Egee și în estul Mediteranei, nu și despre problema "suveranității naționale".

În același timp, Erdogan a reiterat miercuri poziția Turciei potrivit căreia toate problemele ar trebui discutate dacă disputa va fi dusă la Curtea Internațională de Justiție a ONU.

Tensiunile au izbucnit în mod repetat în ultimii ani între cele două țări, ambele membre NATO, din cauza disputelor teritoriale din Mediterana și a problemei Ciprului, care este parțial ocupat de forțele turcești. Ele au izbucnit uneori în amenințări concrete la adresa Atenei din partea Ankarei.

Dar după realegerea lui Mitsotakis în această vară, liderii au vorbit despre intenția lor de a reseta relațiile.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?