X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Încălzirea globală a schimbat rotația Pămîntului

29 mar. 23:30   Externe
3412 0

Topirea gheții de la polii Pămîntului din cauza încălzirii globale modifică viteza de rotație a Pămîntului, ceea ce va duce la scoaterea unei secunde pînă în 2029. Cu toate acestea, acest lucru ar putea cauza o eroare fără precedent în sincronizarea timpului rețelelor de calculatoare.

La o astfel de concluzie au ajuns oamenii de știință de la Scripps Institution of Oceanography din California, care au publicat un articol în revista Nature.
În noua lucrare, oamenii de știință au descoperit că topirea crescută a gheții din Groenlanda și Antarctica, înregistrată prin gravimetrie prin satelit, a dus la scăderea vitezei unghiulare de rotație a Pămîntului.

De la începutul anilor 1990, planeta a devenit mai puțin sferică și mai aplatizată, deoarece gheața din Groenlanda și Antarctica s-a topit, iar masa de apă suplimentară s-a mutat de la poli la ecuator, ceea ce a dus la încetinirea rotației Pămîntului. În practică, acest lucru înseamnă că pentru a alinia UTC, care se bazează pe valorile a aproximativ 450 de ceasuri atomice din întreaga lume, cu timpul solar mediu, pentru prima dată va fi nevoie de introdus o ”secundă negativă”, dar nu în 2026, ci în 2029.

2
2
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?