Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Ar putea apărea noi zone climatice

11 mai. 22:00   Ştiinţă şi IT
1975 0

Încălzirea globală ar putea duce la apariția unor noi zone climatice. Un studiu recent, care simulează viitorul Pămîntului pînă în 2100, arată cum vor afecta clima la nivel local temperatura și precipitațiile.

Valurile extreme de căldură, secetele, inundațiile și furtunile devin din ce în ce mai frecvente și mai intense. Energia prinsă de atmosfera Pămîntului și de oceane se adună ca într-un recipient aflat sub presiune.

„Pînă la finalul secolului, se estimează că 38%-40% din suprafața terestră globală va avea alte zone climatice față de cele de astăzi”, scrie echipa de cercetători, condusă de autorul principal, Paul Dirmeyer, climatolog la Universitatea George Mason din SUA.

În funcție de modelele climatice folosite de cercetători pentru a genera proiecții ale schimbărilor globale viitoare, aceste estimări ar putea crește și mai mult. Astfel, aproape 50% din suprafața terestră a Pămîntului ar putea fi împinsă într-o zonă climatică necunoscută.

Pe baza analizei cercetătorilor, se așteaptă ca climatele tropicale să se extindă de la 23% la 25% din masa terestră a Pămîntului pînă în 2100. Se estimează că o mai mare suprafață terestră va deveni aridă: pînă la aproximativ 34% față de 31% cît este în prezent.


Aceste tipuri de schimbări ar putea afecta sistemele de producție a alimentelor și ar putea împinge bolile transmise de țînțari către noi zone, informează descopera.ro.

Cele mai mari schimbări către zone climatice noi sînt așteptate în zonele cu climă rece din Europa și America de Nord, mai arată studiul.

Cea mai dramatică schimbare va avea loc în zona polară, care a acoperit aproape 8% din suprafața terestră a planetei noastre între 1901 și 1930 și s-a micșorat deja la 6,5%, cu încălzirea pe care Pămîntul a experimentat-o pînă acum, de puțin sub 1,2°C.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?