Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pămîntului

29 mar. 00:00   Externe
2367 0

Încălzirea globală are un impact nu doar asupra vremii, ci şi asupra trecerii timpului. Un studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature arată că topirea accelerată a gheţii polare afectează, în felul său, măsurarea timpului la scară globală.

Într-o zi, în următorii ani, toţi locuitorii lumii vor pierde o secundă din timpul lor. Exact cînd se va întîmpla acest lucru este influenţat de oameni, potrivit unui nou studiu, deoarece topirea gheţii polare modifică rotaţia Pămîntului şi schimbă timpul însuşi, transmite Noi.md cu referire la news.ro.

Orele şi minutele care dictează măsurarea zilelor sînt determinate de rotaţia Pămîntului. Dar această rotaţie nu este constantă; ea se poate schimba foarte uşor, în funcţie de ceea ce se întîmplă la suprafaţa Pămîntului şi în miezul său fierbinte. Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă că, ocazional, ceasurile lumii trebuie ajustate cu o "secundă bisectă", ceea ce poate părea foarte puţin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulţime de secunde. Dar, după o tendinţă îndelungată de încetinire, rotaţia Pămîntului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă, scrie CNN.

"O secundă bisectă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, astfel încît problemele pe care le-ar putea crea sînt fără precedent", avertizează Patrizia Tavella, membră a Departamentului pentru timp din cadrul Biroului Internaţional de Greutăţi şi Măsuri din Franţa, într-un articol care însoţeşte studiul.


Însă momentul exact în care se va întîmpla acest lucru este influenţat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheţii polare întîrzie secunda bisectă cu trei ani, împingînd-o din 2026 în 2029, potrivit raportului.

"O parte din înţelegerea a ceea ce se va întîmpla în ceea ce priveşte cronometrarea globală depinde de înţelegerea a ceea ce se întîmplă cu efectul încălzirii globale", a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California San Diego şi autor al studiului.

Agnew a comparat această dinamică cu cea a unei patinatoare care se învîrte pe gheaţă: "Dacă o patinatoare începe să se învîrtă, dacă îşi coboară braţele sau îşi întinde picioarele, va încetini", a spus el. "Dar dacă braţele patinatoarei sînt trase spre interior, patinatoarea se va roti mai repede", a explicat Agnew.

Mai puţină gheaţă solidă la poli înseamnă, aşadar, mai multă masă în jurul Ecuatorului - talia Pămîntului.

"Ceea ce se face cu topirea gheţii este că se ia apa care este îngheţată în locuri precum Antarctica şi Groenlanda, iar acea apă îngheţată se topeşte şi fluidele se mută în alte locuri de pe planetă", explică Thomas Herring, profesor de geofizică la Massachusetts Institute of Technology, care nu a fost implicat în noul studiu. "Apa se scurge spre Ecuator", arată profesorul, citat de NBC News.

1
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?