Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

Zeci de chirurgi au fost instruiți cum să acționeze în condiții de război și calamități

16 ian. 08:45   Societate
1529 0

30 de chirurgi din Republica Moldova au participat, în premieră, la cursul HEST (Hostile Environment Surgical Training) – chirurgia traumei în condiții ostile. Trainingul este conceput pentru a instrui doctorii de specialități chirurgicale cum să gestioneze pacienții traumatizați în cadrul conflictelor militare și a calamităților naturale.

Evenimentul a fost organizat la Chișinău de Biroul OMS din Republica Moldova și Fundația „David Nott” din Marea Britanie.

Cursul HEST are ca scop să instruiască doctorii despre cum să gestioneze pacienții traumatizați în condiții ostile, cu un număr mare de sinistrați și resurse limitate.

Pentru instruiri au fost utilizate cele mai recente tehnologii și tehnici know-how, medicii moldoveni avînd posibilitatea să practice pe modele anatomice și alte simulatoare ce imită cu precizie corpul uman.

Totodată, medicii moldoveni au avut posibilitatea să învețe din experiența medicilor de la „David Nott”, care au muncit și predat în Yemen, Libia, Irak și Ucraina. În total, peste 800 de medici din 10 țări au beneficiat de aceste cursuri de nivel mondial, create de chirurgul britanic David Nott.


„Toți instructorii au venit cu un bagaj enorm personal de experiență în ceea ce privește tratamentul traumatizaților în condiții de război și calamități, experiență care au împărtășit-o cu noi. Unul din momentele forte ale cursului a fost structura acestuia: partea teoretică a inclus demonstrarea cazurilor reale, fiind urmată de practicarea diferitor dexterități și manevre practice”, a comunicat unul din medicii chirurgi din Republica Moldova.

0
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий