X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Funcționari vamali, instruiți să detecteze materialele radioactive

19 apr. 13:15   Societate
2050 0

Zece funcționari vamali au participat la un exercițiu de teren în domeniul combaterii traficului cu materiale nucleare și radioactive, organizat în perioada 15-18 aprilie curent.

Partea teoretică s-a desfășurat în incinta Direcției regionale Sud a Poliției de Frontieră, iar exercițiul propriu-zis a avut loc în cadrul postului vamal de frontieră Cahul, transmite Noi.md.

„Fortificarea capabilităților organizaționale de efectuare a controlului vamal, testarea și îmbunătățirea abilităților operaționale ale agențiilor implicate în exercițiu în sfera prevenirii, combaterii, investigării și urmăririi penale a cazurilor de trafic transfrontalier cu materiale nucleare și radioactive, utilizarea echipamentului tehnic din dotarea Serviciului Vamal, precum și evaluarea potențialului de conlucrare dintre instituțiile de aplicare a legii naționale cu atribuții în domeniu, au constituit obiectivele principale ale activității. Agenda evenimentului a cuprins un atelier de elaborare a exercițiului, desfășurarea propriu-zisă a exercițiului cu simularea unui incident cu trafic de materiale radiologice și o activitate de analiză, dar și bilanț a celor derulate”, informează Serviciul Vamal.

Experiența acumulată va contribui la îmbunătățirea capacității de răspuns a instituțiilor de securitate a Republicii Moldova la eventuale incidente cu materiale nucleare și radioactive, dar și la eficientizarea cooperării și coordonării interinstituționale în domeniul vizat la nivel național, mai menționează instituția.

Amintim că exercițiul a fost organizat de Departamentul de Energie al SUA (DOE), Administrația Națională pentru Securitate Nucleară din SUA (NNSA) și Programul „Depistarea și prevenirea cazurilor de contrabandă cu substanțe nucleare” (NSDD), în conlucrare cu Serviciul Vamal, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Agenția Nucleară de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?