X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 150
Transnistria stiri: 1458

Tînăr licean: Moldova este țara în care intenționez să revin mereu (VIDEO)

2 sep. 2018,, 14:40   Societate
7356 0

Republica Moldova este un meleag plin de oameni frumoși și talentați, iar viitorul acestei țări sînt tinerii, în care trebuie de investit în permanență.

De această părere este protagonistul de astăzi al proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, Laurențiu Racu, tînărul care, avînd toate orizonturile deschise, declară că și după absolvirea liceului va alege să rămînă în Republica Moldova.

Iar dacă se va întîmpla vreodată să plece peste hotare, spune că va reveni repede acasă și va face țara pe care o iubește una și mai frumoasă.

În continuare puteți citi textul înterviului:

Mulți spun că tinerii sînt viitorul, dar dacă investești în tineri în prezent, vei avea un viitor prosper. Asta este ideea de bază. Dacă te gîndești că în tineri trebuie de investit mai tîrziu și ei vor deveni mai buni, trebuie să știi că nu este adevărat. În tineri trebuie de investit acum.


Ce cale urmează să alegi în viitorul apropiat, avînd în vedere că închei curînd studiile liceale?

În privința licenței nu m-am decis încă, dar masteratul intenționez să-l fac peste hotare, după care să mă întorc în țară. Eu am scopul de a mă întoarce.

Avem studii de calitate în Republica Moldova?

Avem. Nu la toate universitățile, dar avem. De exemplu, Universitatea Tehnică, acolo unde studiile în IT sînt la un nivel destul de înalt. De asemenea, și diploma aici este cotată și cu ușurință te poți angaja peste hotare.

Ai ales să faci masteratul peste hotare. Nu crezi că vei fi tentat să rămîi acolo după terminarea lui?

Cel mai probabil că nu, deoarece am călătorit în mai multe țări, am avut proiecte, deplasări în diferite țări, care m-au făcut să fiu departe de casă pe un timp mai îndelungat, chiar și 2-3 luni, dar niciodată nu am avut tentația să rămîn, chiar dacă există posibilități, sînt universități foarte bune. Evident că sînt țări în care îți poți asigura un trai demn chiar fiind și student, și să rămîi acolo, dar eu nu am în plan așa ceva.

Crezi că Republica Moldova este o țară de viitor?

Da, de ce nu? Eu am prieteni care au ales să rămînă aici avînd posibilitatea să meargă peste hotare, chiar primind burse la universități foarte cotate. Chiar și așa ei decid să rămînă aici, fie din cauza că au primit o ofertă bună de muncă din primul an de facultate, ori aveau anumite preferințe pe care le-au dezvoltat aici. Pentru ei acest lucru a fost unul bun, iar în prezent sînt fericiți.

De ce tinerii aleg să plece peste hotare?

Noi avem de învățat multe lucruri de la alte țări. Eu sînt de acord ca tinerii să plece pe un an, doi sau chiar trei, să capete experiență și să se întoarcă la noi ca să facă ceva frumos. Este foarte important pentru tineri să știe că au unde să se întoarcă.

Ce înseamnă pentru tine Republica Moldova?

Pentru mine RM înseamnă casa, patria. Aici este locul unde m-am născut, aici am prieteni, aici îmi este familia. Este o țară în care eu am intenția să revin mereu. Nu contează cît timp am fost plecat. Au fost perioade cînd am fost plecat și o lună, două sau trei, dar oricum am revenit. Eu nu-mi pot manifesta acest dor ca alții, dar în sufletul meu știu că mereu mă voi întoarce aici. Eu nu mă tem de posibilitatea de a rămîne undeva, deoarece eu am scopul de a mă întoarce aici și de a face ceva frumos la noi în țară.

Ce te ține pe tine acasă?

În prezent, mă ține ultimul an de școală, nu-l pot lăsa, am de susținut examenele de bacalaureat. Evident că mă ține familia. Chiar dacă părinții mei au avut posibilitatea de mai multe ori să plece peste hotare, ei au revenit, pentru că aici ne sînt rudele, prietenii, bine stabiliți. Mulți cred că este ușor să pleci și să nu te mai întorci sau să te întorci doar o dată pe an, însă nu este adevărat.

Cum să-i încurajăm să se întoarcă acasă pe tinerii plecați?

Doar cu ajutorul lor, al celor care au plecat, care au obținut deja o experiență nouă, care știu că există un trai și mai prosper, în momentul în care revin în țară și implementează tot ce au învățat nou, doar atunci putem aduce o schimbare acasă, doar atunci putem face ceva bun și la noi în țară.

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email [email protected], iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав