X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Suflul războiului, criza energetică și soarta miliardului furat. Topul articolelor analitice din 2022

2 ian. 2023,, 10:00   Analitică
10622 1

Anul 2022 s-a dovedit a fi deosebit de tensionat, plin de evenimente dramatice și chiar tragice și, s-ar putea spune, de cotitură. Multe teme obișnuite din politică și economie, cultură și viața socială au trecut pe planul doi. În locul lor au apărut teme noi, necunoscute încă nouă - războiul în țara vecină și fluxul de refugiați, amenințarea cu pierderea resurselor energetice, creșterea fără precedent a prețurilor și tarifelor…

Departamentul Analitică a site-ului Noi.md a urmărit îndeaproape evoluțiile din țară și din lume și a încercat să ofer cititorilor o analiză operativă, obiectivă și calitativă a ceea ce se întîmplă, în baza opiniilor experților, să facă prognoze pentru viitor.

În total, în 2022, în secțiunea Analitica au fost publicate peste 250 de articole, iar acum, după tradiție, vom face totalurile și vom stabi care dintre ele a atras cel mai mult atenția cititorilor.

Ne-a bucurat faptul că, pe lîngă cele mai acute și dureroase subiecte importante din punct de vedere social, printre cele mai citite articolele s-a aflat și materialul dedicat uneia dintre "cărțile de vizită" ale capitalei Moldovei ("Își vor deschide din nou brațele "Porțile Orașului"?"), ceea ce vorbește despre atitudinea grijulie a chișinăuienilor față de orașul lor.

Cititorii noștri au fost îngrijorați și de problemele legate de spațiul informațional: Un tsunami de falsuri: ”Cum să reziști atacurilor informaționale în Moldova?” și "Riscurile Legii privind securitatea informațiilor: opiniile autorilor și experților".


Cititorii site-ului Noi.md sînt oamenii înțelepți, erudiți și multilateral dezvoltați, deoareceau urmărit cu atenție evenimentele care au avut loc în străinătate, fie că este vorba despre alegerile în Congresul SUA sau alegerile prezidențiale din Franța, dar cel mai important – cum aceste evenimente vor afecta destinul lumii și destinele noastre.

Iar acum – Top 10 articole cîștigătoare.

În 2022, Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE, care a fost un eveniment important pentru țară și un subiect de discuții la toate nivelurile. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că această temă a devenit un subiect de top în rîndul cititorilor noștri. Astfel, articolul "Candidată pentru aderare la UE: drepturi puține, obligații multe" publicat pe 29 iunie a ocupat locul zece.

Tot pe locul zece se află și articolul din 28 aprilie, care a obținut aproximativ același număr de voturi din partea cititorilor, "Va avea Moldova gaze naturale după 1 mai?”. În general, trebuie să spunem că, criza energetică și posibila întrerupere a gazului (precum și a căldurii, și luminii) i-au îngrijorat pe cetățenii noștri pe tot parcursul anului, iar noi pe parcursul întregului an am scris regulat pe această temă.

Conflictul armat care a început în țara vecină Ucraina pe 24 februarie a dat peste cap viața obișnuită și a alarmat locuitorii țării noastre. De aceea, era de așteptat ca toate articolele care au avut legătură cu acesta să fie cele mai citite pe site-ul nostru. Pe locul nouă s-a clasat materialul publicat pe 22 martie, "O mișcare tectonică pentru Transnistria?"- despre scenariile dezvoltării situației în Transnistria în legătură cu conflictul militar din țara vecină.

Pe locul opt se află articolul din 24 octombrie, "Un scenariu foarte complex”. Despre mobilizare în Moldova și Rusia", cînd în Moldova se discuta activ despre o posibilă mobilizare.

Pe aceeași temă este și articolul de pe locul șapte publicat pe 2 martie, în primele zile de război, "Cum poate Moldova să treacă peste ”cîmpul minat” întreagă și nevătămată". El este despre riscurile legate războiului pentru Moldova și posibilitatea evitării implicării într-un conflict militar.

Oricît de ciudat ar părea acum, dar la începutul anului, cititorii încă erau interesați de subiectul covid și vaccinare. Prin urmare, pe locul șase se află articolul publicat pe 12 ianuarie, "Statistica obiectivă contrazice politica autorităților: Cu cît este mai mare nivelul de vaccinare, cu atît sînt mai multe cazuri de infecție".

Ne amintim cu toții cum, în primele săptămîni de război, Moldova, ca nicio altă țară, am primit refugiați – deschis, familial, demonstrînd cele mai bune calități și unitatea rară a societății.

Locul cinci l-a ocupat articolul publicat pe 7 martie, "Adevărații eroi: Moldova, o țară mică din estul Europei, a reușit să ofere o lecție de viață unei lumi întregi" – despre acele sute de oameni care au ajutat refugiații ucraineni cu tot ce au putut.

Societatea noastră a fost mereu îngrijorată și de faptul dacă nu cumva autoritățile moldovenești vor lua anumite măsuri riscante care ar aduce războiul mai aproape de granițele noastre. Pe locul patru - articol din 5 aprilie "Cine cere conducerii moldovenești să provoace ”ursul rusesc”?”.

Despre riscurile mari ale implicării Moldovei în război este și articolul publicat pe 13 iunie, "Zile numărate pînă la război?", care a ocupat locul trei.

Dar nu numai războiul a fost în mintea cititorilor noștri. Repetăm, la începutul anului ei erau încă interesați de subiecte despre sănătate. Așadar, pe locul doi se află articolul din 4 ianuarie, "Turnul de iradiere. De la cancer la decese". El este despre cum cetățenii au cîștigat un proces de judecată de rezonanță și autoritățile au hotărît să înlăture antena de telecomunicații din Comrat, care avea o influență negativă asupra sănătății oamenilor.

Și iată că am ajuns la locul de frunte. E surprinzător, dar "campionul" anului a devenit un articol care nu are legătură nici cu războiul, nici cu criza energetică. Cetățenii noștri încă sînt interesați de subiectul: unde este miliardul furat și cînd va fi întors?

Pe primul loc este articolul din 8 iulie "Cum a(u) fost furat(e) miliardul(ele)". În el se vorbește despre faptul că, cazul "furtului secolului" bate toate recordurile nu numai în ceea ce privește daunele cauzate statului, ci și durata acțiunilor de investigații. După 8 ani, încă nu se prevede finalizarea acestei anchete. Ei bine, să sperăm că măcar anul 2023 va pune capăt acestei probleme.

Ratingul atît de înalt al acestui articol demonstrează faptul că totuși agenda internă și problemele interne îi îngrijorează pe compatrioții noștri mai mult decît problemele vecinilor noștri. Și probabil acest lucru este corect – doar creînd o viață normală în propria noastră casă, vom putea să-i ajutăm și pe ceilalți.

Iar noi, dragii noștri cititori, vom continua să vă ținem la curent cu evenimentele și împreună cu voi să ne gîndim și să analizăm: Încotro mergem? Ce ne așteaptă? și Ce să facem?

8
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?