X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Zile numărate pînă la război?

13 iun. 2022,, 10:00 (reactualizat 13 iun. 2022,, 20:03)   Analitică
57199 0

Țara noastră nu ajunge foarte des pe agenda discuțiilor despre procesele și interesele globale ale jucătorilor globali. Însă în prezent despre Moldova, despre scenariile de evoluție a situației în interiorul Moldovei și în jurul ei, vorbesc absolut toți. În acest context războiul nu mai pare așa de ireal.

Cum este văzută această situație din Rusia. «Plus electrificarea întregii țări»

Iurii Podoleaca, un popular blogger rus, crede că occidentul preconizează atragerea Moldovei în război. El vede dovada acestui fapt nu în antrenamentul militar, da în cel energetic.

Iată ce spune Podoleac în unul dintre spoturile sale: «Dacă luăm orice conflict, trebuie să privim nu doar linia frontului, încotro s-a mișcat o grupare sau alta. Astăzi există încă un front, foarte important, al războiului – cel energetic».

În continuare bloggerul aduce exemple cum are loc reconectarea sistemelor energetice din diferite regiuni ale Ucrainei, în funcție de cine controlează un teritoriu sau altul. Din spesele lui, acea parte a regiunii Harkiv, în care au intrat trupele ruse, a fost deconectată de sursa ucraineană de alimentare cu energie electrică și conectată la rețelele regiunii Belgorod, de facto – conectată la sistemul energetic al Rusiei.


«Azi se desfășoară lucrări de pregătire pentru conectarea centrului energetic Zaporojie la sistemul energetic unic al Rusiei, pentru a asigura cu electricitate nu numai sudul Ucrainei, dar și Donbass, Crimeea și chiar sudul Federației Ruse », - continuă Podoleac, și crede că în viitorul apropiat și alte termocentrale vor ieși de sub controlul Ucrainei, fapt care va crea probleme colosale în aprovizionarea cu energie a Ucrainei de Est, care la acel moment încă va mai fi administrată de Kiev.

La ce ne trebuie nouă toată această informație? Pentru ca să înțelegem mai bine ce se petrece la noi, dat fiind că, potrivit aceluiași Podoleac, sectorul energetic ține direct de problematica Transnistriei.

«Decenii în șir Moldova a depins de Transnistria, la fel cum Transnistria a depins de Moldova. Nucleul acestei dependențe era Centrala electrică moldovenească, amplasată pe teritoriul Transnistriei, de electricitatea căreia a beneficiat în tot acest răstimp și Moldova. Pentru Transnistria, este un fel de garanție a existenței sale. Căci, dacă Moldova i-ar impune Transnistriei sancțiuni economice, țara în mod automat ar obține un colaps energetic», - spune autorul spotului video.

Dar, zice el, recent Republica Moldova, împreună cu Ucraina, a fost conectată la sistemele energetice europene. Iar asta, crede bloggerul rus, schimbă total situația.

Iată cum judecă el: «Acum, spre exemplu, România poate lesne alimenta o parte a Republicii Moldova prin propriile rețele electrice. Da, din punct de vedere economic nu-i avantajos. Însă logica păcii niciodată nu funcționează în logica războiului. Dacă Transnistria va fi atrasă în conflictul militar, nu prețul de cost al electricității va conta. Evident, Uniunea Europeană va găsi bani pentru Moldova. Va conta existența fizică a energiei electrice. Acum, că Moldova și Ucraina au fost conectate la sistemele energetice europene, pentru Moldova această problemă nu mai există… Dacă în Transnistria încep acțiunile militare, Moldova nu va mai depinde de energia electrică transnistreană. Este un semn important, că acest lucru este posibil. Și argumentul că conducerea și poporul Moldovei nu-și doresc acest lucru, nu ține, de fapt. În realitate, evenimentele care au loc azi pe teritoriul Ucrainei nu și le-a dorit nici Zelensky, nici poporul ucrainean. Dar politica SUA și a Marii Britanii au făcut ca acest scenariu să fie inevitabil. Același lucru se referă la Moldova. Maia Sandu și toată conducerea Moldovei poate să nu dorească implicarea țării în acest război. Dar exemplul Ucrainei demonstrează că Washingtonul și Londra au destule argumente pentru a o obliga să o facă. Și Washingtonul, și Londra se pregătesc de un război în Moldova, în Transnistria. Îl vor declanșa sau nu – va depinde de conjunctura politică. Totuși, și din punctul de vedere militar, și din cel energetic, au loc pregătiri pentru el ».

Putem pune la îndoială argumentele și concluziile lui, dar faptul că din luna mai Republica Moldova a început achiziționarea electricității de la companiile ucrainene , la un preț mult mai mare ca cel oferit de CHE Moldovenească, nu-l contestă nimeni. În logica păcii o așa tranzacție dezavantajoasă ar părea cel puțin stranie, dacă nu imposibilă, însă în logica războiului este perfect explicabilă.

Cum este văzută această situație din Ucraina. «După ce vom învinge Rusia…»

Despre viitorul război în Moldova se vorbește și în Ucraina – prin gura diverșilor vorbitori, de la moderatorul TV Alexandr Gordon, care a chemat «să izbim Transnistria» , la consilierul președintelui ucrainean Mihail Podoleac, care zilele trecute a fost oaspetele unui post TV din Moldova.

Din spusele sale, dacă Rusia va da dovadă de excese în raport cu Republica Moldova, Chișinăul va fi ajutat de Ucraina, de comunitatea internațională, mai ales de România. Consilierul președintelui Zelensky susține că Transnistria este un focar de instabilitate în regiune, de aceea armata ucraineană se va împotrivi oricărei încercări a Rusiei să atace Ucraina din această regiune. Podoleac a spus că Ucraina și Moldova discută posibilele scenarii de atragere în conflict a regiunii Transnistrene , dar deocamdată escaladarea conflictului în sud este doar ipotetică, dat fiind că la moment nu există riscul ca armata rusă să preia controlul asupra regiunii Nicolaev - Odesa.

«Eu am mari îndoieli, că Federația Rusă va ataca Republica Moldova. Am în vedere că acest lucru este imposibil înainte de încheierea așa numitei «operațiuni militare» în Ucraina. În Ucraina asta trebuie să se încheie cu nimicirea armatei ruse în est, să nu mai vorbim despre sudul țării. În principiu, Moldova poate acorda atenție acestui fapt, însă – voi sfătui autoritățile moldovene, - trebuie să aibă relații bune cu partenerii europeni, să-și modernizeze armata și să pregătească tehnica de apărare necesară în cazul unor eventuale atacuri. Așa că fiți gata pentru orice scenariu, căci pînă Rusia nu va pierde în fața Ucrainei, în pericol este întreaga Europă, nu numai Moldova».

Însă reieșind din evoluția evenimentelor pe fronturi, va trebui să așteptăm foarte mult ca Ucraina să învingă Rusia. Probabil, soarta Transnistriei trebuie să se decidă mai devreme.

Cum este văzută această situație din Transnistria. «Întregul popor se va ridica în apărare»

Din Transnistria, toate aceste declarații și mișcări arată alarmant. Igori Șornicov, directorul Institutului de cercetări social-politice și dezvoltare regională din Tiraspol, a menționat pentru РИА Новости, că ambițiile României în raport cu Moldova pot provoca o nouă confruntare armată pe Nistru.

El a amintit, că anterior 92 de ex-deputați ai parlamentului Moldovei au adresat președintelui României Klaus Iohannis o scrisoare cu apelul de a face urgent unirea Moldovei cu România.

«Este evident, că România încearcă să mențină în conștiința maselor ”drepturile” sale istorice asupra Moldovei. Apelul foștilor parlamentari la ”unire” nu este nici prima, nici ultima acțiune de acest gen. Bucureștiul formează un spațiu informațional convenabil, care să poată fi observat de Europa », - a spus Șornicov.

În opinia lui, la Chișinău demersul foștilor deputați-unioniști s-a pierdut printre alte știri. El crede, că deocamdată moldovenii nu trebuie să simtă amenințări la statalitatea lor.

«Cu privire la Transnistria, noi știm că anume perspectiva unirii Moldovei cu România la începutul anilor 90 ai secolului trecut a fost factorul-cheie de creare a republicii și de apărare a ei de către populație. Transnistrenii și acum nu se văd în spațiul vorbitorilor de limbă română. De aceea ambițiile românești în raport cu Moldova pot provoca un nou conflict armat pe Nistru», - crede expertul transnistrean.

El susține că în timp ce Transnistria nu este un stat independent recunoscut, problema unirii Moldovei cu România va fi foarte dur legată de securitatea pe Nistru. «Bucureștiul, credem noi, înțelege bine aceasta. România în prezent nu este gata să contacteze direct cu armata rusă, de aceea deocamdată , cu pacificatorii ruși pe Nistru, posibilitatea ”unirii” este minimă », - a menționat Șornicov.

«Prezența militarilor ruși nu anulează ambițiile românilor în raport cu Moldova și teritoriile ucrainene. Ele au existat, există și vor exista. Bucureștiul urmărește atent criza ucraineană, și fără îndoială, dacă situația în regiune se va schimba, românii vor fi gata să acționeze activ», - crede Șornicov.

Liderul Transnistriei Vadim Crasnoselischii și-a exprimat poziția destul de dur. El a prevenit, că nu face să fie construite planuri de invadare a republicii nerecunoscute. Din spusele lui, în cazul unei agresiuni externe poporul Transnistriei va fi gata să riposteze.

«În cazul unei agresiuni contra Transnistriei, poporul se va ridica să o apere, să-și apere casa, familia, rudele, statul. Să nu experimentați! Chiar și elaborarea planurilor de invadare a Transnistriei este periculoasă», — a spus el.

Cum este văzută această situație dintr-o parte. «Rusia nu va permite ocuparea Moldovei»

Experții internaționali au propria viziune asupra «cazului moldovenesc». Yakov Kedmi, fostul șef al serviciiului special israelian «Nativ» , crede că România are planuri mai vechi privind Moldova.

El a declarat asta într-un comentariu pentru o publicație rusească. «O parte a conducerii moldovenești are, de facto, cetățenia română. Problema Transnistriei a început cu strigătele "unire cu România!", iar populația Transnistriei și Găgăuziei nu dorește unirea cu România », - a spus Kedmi. Acum, în opinia sa, există «planurile napoleoniene» ale României cum să preia cumva Moldova, dar e puțin probabil ca ele să fie realizate. «Nu cred că Rusia va admite ocuparea Moldovei de către România, la fel și ocuparea Galiției de către Polonia. Este o cu totul altă problemă», - a declarat Yakov Kedmi. «Plus la toate, România este o țară NATO. Nu cred că Rusia va permite ca o măcar palmă din teritoriul post-sovietic să fie acaparată de NATO. Asta e puțin probabil».

Din spusele sale, mai există ceva ce obligă Rusia să iasă în Transnistria. «Este armata 14. Numărul și tipurile armelor, care se află acolo, nu mai poate fi păstrat sub nasul Ucrainei, în această stare. De aceea armata rusă trebuie să preia controlul asupra munițiilor lăsate acolo de armata 14 a defunctului general Lebedi, care nu a permis conducerii de atunci a Moldovei să-și supună Transnistria».

El a mai amintit, că o parte a Moldovei, pe care în prezent este amplasat statul moldovenesc actual, a fost alipită de Rusia în a.1812, iar statul România s-a format la 1876.

Vorbind despre presupunerile cum că, reieșind din starea catastrofală a lucrurilor în Ucraina, SUA și Occidentul colectiv ar putea decide să organizeze în Moldova o provocare împotriva Transnistriei și contingentului rus, pentru a da foc țării noastre, a impune Rusia să se grăbească, să întreprindă ceva pentru a salva, să zicem, populația și militarii ruși din Transnistria, a mai crea un front, el a menționat că Rusia folosește în Ucraina doar 15% din armata sa. «Ea mai are. Și pentru Moldova nu trebuie mult. În plus, ministrul apărării din Rusia a numit numărul noilor unități, care vor fi create în armata rusă în cel mai scurt timp. Armata rusă nu se împotmolește în Ucraina, ea acumulează tot mai multe forțe împotriva principalului adversar NATO și SUA. Dacă cineva dorește să nimerească între aceste pietre de moară, și să mai bage și România acolo, Dumnezeu să le ajute!» - a conchis expertul izraelian.

Cum este văzută această situație dintr-o parte. «Sandu se rotește ca o super gimnastă»

Experetul internațional Lev Verșinin ne dă un pronostic destul de sumbru. El menționează că Moldova nu are nevoie de acest conflict, și apreciază pozitiv rolul președintei Maia Sandu. «Îi aduc un omagiu doamnei Sandu – ea s-a rotit ca o super gimnastă politică, a cedat unde se putea, în măsura în care asta nu dăuna nici ei și carierei sale, nici Moldovei. Ea înțelege totul, dar se află în menghina circumstanțelor și angajamentelor.

Astăzi, în opinia lui Lev Verșinin, în situația dată dușmanii reali ai Rusiei și Chinei presează. «Ei au nevoie de orice factor care va slăbi Rusia. Asta în timp ce oamenii din alianță nu doresc să implice direct piticii din Țările Baltice sau Polonia, căci pentru nimic în lume alianța nu va vota pentru începerea unui război deschis. Moldova nu este membru al alianței, înțelegeți? Și să vorbim despre armata minusculă a Moldovei este neserios. Moldova trebuie să devină un fel de victimă… Trebuie ca ea ori să ceară ajutorul Ucrainei pentru a-și întoarce Transnistria, ori ea însăși să anunțe o operație specială de recuperare a Transnistriei».

Mai departe el vorbește despre aceea că Moldovei i se propune insistent să devină încă un instrument de unică folosință, dar Sandu nu vrea. «Realitatea este că la Sandu vin solii unor forțe serioase. Pe ea se pun presiuni, și eu văd că ea deja cedează, marja de rezistență nu este prea mare.

Iar adversarul real al Rusiei are interese foarte serioase în regiunea voastră: minim – să deblocheze porturile, să îndepărteze flota rusă și să o deterioreze, dacă e posibil. Iată prețul problemei, și nu doar a aspectului ei militar. Putem doar ghici puterea de rezistență a omului politic Maia Sandu, a președintei Moldovei Maia Sandu, a femeii, la urma urmei. Atragerea Moldovei în conflict depinde nu de planurile Federației Ruse privind valorificarea, în cadrul operației speciale, a teritoriilor convenabile ei, ci doar de rezistența Maiei Sandu în fața partenerilor occidentali ».

La întrebarea cum poate fi prevenit scenariul negativ pentru Moldova, expertul internațional răspunde așa: «Dacă aș fi în locul politicienilor chișinăuieni, care au măcar puțină individualitate, eu aș organiza demonstrații masive cu sloganul politic : «Maia, salvează Moldova!» Pentru ca și creștin democrații, și unioniștii, și socialiștii, și comuniștii să scandeze: «Мaia, nu te implica în război!». Vrea cineva la voi sau nu, ea este președinta. Ea reprezintă statul. Și ea este comandantul suprem.

Acum totul se decide nu într-o zi, două, trei, deși vara zilnic te poți aștepta la orice noutăți, voi ați nimerit într-o groapă. Dar dacă Moldova stă în afara conflictului, pericolul de a fi atrasă în el este mic. Cum numai așa orașe ca Zaporojie, Dnepr, Crivoi Rog și Harkiv vor deveni actuale, acest front își va pierde din actualitate ».

Cum este văzută această situație din Moldova. «Ce va fi cu Patria și cu noi

Majoritatea experților moldoveni, intervievați de site-ul noi.md, cred că pentru conducerea Moldovei este foarte important să țină cont de posibilitatea scenariului sonorizat de Yakov Kedmi. Este foarte importantă promovarea unei politici echilibrate, în rezultatul căreia Republica Moldova, în orice scenariu, nu se va implica într-o confruntare militară, își va păstra independența și suveranitatea, precum și statutul de stat neutru, orientat spre Europa, în același timp va ști să păstreze relații bune cu Ucraina, Rusia și alte state CSI.

Cu regret, nu toată lumea împărtășește speranța acestui rezultat optimist. Spre exemplu, Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, crede că vara curentă poate schimba cardinal soarta republicii noastre.

«Pe fondalul crizei economice și energetice, din care autoritățile nu pot găsi ieșire, cetățenilor li se spune că în Moldova vor fi aduse arme letale și, posibil, trupe străine, - a scris el pe rețelele sociale . – Se pregătește alipirea militară și politică a țării noastre de teritoriul României, cu renunțarea la neutralitate. Fără a cere opinia cetățenilor, în pofida normelor constituționale, se pregătește unirea tehnică și militar-politică cu țara vecină, pe care ulterior va încerca să o formalizeze și legalizeze juridic majoritatea parlamentară PAS și Curtea Constituțională capturată, sub apărarea armatei străine, cum a mai fost în istoria poporului nostru la începutul secolului trecut ».

Poate că Igor Dodon, fiind un politician de opoziție, exagerează puțin. Da ședința comună a guvernelor Moldovei și României? Ședința comună a parlamentelor Moldovei și României? Vizitele mult mai frecvente ale politicienilor români la Chișinău și ale celor moldoveni – la București? Numirea în fruntea serviciului de securitate (!) al Republicii Moldova a unui cetățean al României? Decizia conform căreia grăniceri străini pot păzi frontiera noastră de stat – cu imunitate deplină, drept de a folosi arma din dotare, mijloacele speciale și forța fizică? Ce pot însemna toate acestea? Toate acestea nu pot să nu provoace îngrijorarea și temerile legitime ale cetățenilor Moldovei. Am vrea să credem, că este vorba doar de careva cedări mărunte, care fac parte din tactica Maiei Sandu de a rezista presiunii occidentale, care dorește să ne atragă în război, dar probabil e timpul, ca autoritățile moldovene să ofere poporului explicații clare și ferme în chestiunea dată.

Vladislav Bordeianu

15
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?